Liderul popularilor spanioli, Mariano Rajoy, a descris luni, in cadrul discursului sau de investitura care vor fi liniile guvernarii sale pentru a scoate Spania din criza.

Dupa ce a descris starea jalnica a economiei spaniole, marcata de un somaj de 23 %, cu 5,4 milioane de someri si cu o generatie care risca sa ramana in afara pietei muncii, Rajoy a explicat ca este nevoie de un efort comun din partea tuturor spaniolilor pentru a iesi la liman.

Pentru aceasta, noul premier a promis ca va „subtia” administratia, va premia angajarea tinerilor, se va reforma sistemul bancar si se vor face reduceri bugetare drastice.

Austeritatea va fi primul cadou in 2012 pentru spanioli care trebuie sa economiseasca 16,5 miliarde de euro ca sa atinga plafonul de deficit de 4,4 la suta din PIB, impus de Comisia Europeana.

Anul viitor va trebui sa reducem deficitul nostru cu 16,5 miliarde de euro, care reprezinta diferenta dintre venituri si cheltuieli la nivelul administratiei publice. Acesta este obiectivul si angajamentul nostru„, a spus Mariano Rajoy in fata parlamentarilor spanioli.

Dincolo de asta, Mariano Rajoy a dat semne ca vrea sa schimbe tot sau aproape tot din ce au lasat socialistii lui Jose Luis Rodriguez Zapatero.

In primul sau discurs dupa ce a castigat alegerile si fara sa concretizeze prea multe, Rajoy a anuntat  schimbari in sectorul financiar, un control intens asupra cheltuielilor publice, facilitati fiscale pentru firme si reduceri bugetare la nivelul statului.

Pe scurt, se vor face reduceri bugetare in administratie, firmele vor plati TVA-ul doar dupa ce incaseaza facturile, numarul sarbatorilor legale va fi redus, sistemul bancar va fi reformat, justitia trebuie sa devina mai eficienta, iar pensiile vor creste in functie de nivelul inflatiei. Acestea sunt cateva dintre propunerile lui Mariano Rajoy, care a oferit foarte putine detalii concrete despre reformele pe care le pregateste, dar care sustine ca se simte obligat sa spuna adevarul „chiar daca doare„.

In spatele acestei strategii opozitia vede insa doar taieri drastice in ceea ce priveste subventiile si serviciile publice de sanatate si invatamant.

Somajul de 23 % si generatia actuala de tineri afectati de criza sunt insa argumente decisive pentru planul noului premier.

Domnilor, o tara in care in fiecare zi ce trece se distrug mii de locuri de munca, nu-si poate permite sa ezite in momentul in care trebuie sa-si stabileasca prioritatile. Propun sa dedicam toata capacitatea guvernului si toate fortele natiunii pentru a opri hemoragia somajului, sa stimulam cresterea economica si sa acceleram crearea locurilor de munca. Aceasta ne cere electoratul, aceasta ne cere Europa, aceasta este ceea ce Spania are nevoie urgent. Si aceasta va fi piatra angulara a recuperarii noastre„, a mai spus Rajoy.

Sistemul bancar si solventa acestuia reprezinta alte piese importante in strategia popularilor, care asteapta o crestere a creditului oferit catre firme si populatie.

Dorim limite mai mari de capital pentru banci ca sa ramana solvente. Vrem o schimbare a modelului de reglementare a institutiilor care detin actiuni si schimbari in sistemul de supraveghere al Bancii Nationale a Spaniei, care va evita indeciziile si blocajele din trecut„, a adaugat noul premier.

Partidele din opozitie au criticat lipsa de transparenta a propunerilor lui Mariano Rajoy si prevad reduceri bugetare dure la nivelul serviciilor sociale precum si in privinta drepturilor muncitorilor. In ciuda criticilor, popularii detin majoritatea absoluta in parlamentul spaniol cu 186 de fotolii si investirea se va derula fara surprize.

Dezbaterea de investire a noului guvern va continua si maine, iar miercuri, Mariano Rajoy va depune juramantul in fata regelui Juan Carlos. Regele va fi primul care va cunoaste componenta viitorului guvern popular.