Guvernul Marii Britanii a anuntat ca mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la sfarsitul anului 2013, in scopul de a frana sosirea strainilor si pentru a proteja piata nationala a muncii. Decizia Marii Britanii implica epuizarea termenului legal de 7 ani privind restrictiile care se pot aplica cetatenilor unei noi tari membre a Uniunii Europene si argumentul este evitarea unui „impact negativ” asupra pietei muncii, dupa cum a specificat secretarul de stat petru Imigratie, Damian Green.

Guvernul de la Londra a impus restrictiile de la intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, in 2007 si pentru a prelungi perioada restrictiilor, Green a spus ca a fost intocmit un studiu care a concluzionat faptul ca piata muncii din Marea Britanie se afla intr-un „stadiu cu multe complicatii serioase” si ca in consecinta ridicarea restrictiilor ar avea consecinte negative. 

Marea Britanie inregistreaza la ora actuala cea mai mare rata a somajului din ultimii 15 ani si peste 1 milion de tineri nu au locuri de munca, un record pentru economia britanica, scrie Europa Press. La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe din Romania si-a exprimat regretul fata de aceasta decizie si in acest context, MAE reitereaza faptul ca, potrivit recentului raport al Comisiei Europene, libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii.

Raportul Comisiei Europene arata ca efectul liberalizarii circulatiei fortei de munca a cetatenilor romani si bulgari in statele care au acceptat aceasta este unul pozitiv pentru economiile statelor membre gazda. Urmare evaluarii sale, Comisia Europeana subliniaza ca restrictionarea libertatii de miscare a lucratorilor nu reprezinta raspunsul pentru rata somajului.

La 31 decembrie 2011, expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre UE pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2014, circulatia lucratorilor romani in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. in prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.