Peste o sută de mii de persoane au manifestat la Bilbao, în 11 ianuarie, la apelul naţionaliştilor basci.

Marşul a adunat peste 100 de mii de persoane şi o parte importantă dintre manifestanţi şi-a arătat sprijinul pentru deţinuţii organizaţiei teroriste ETA.
Manifestaţia de la Bilbao a fost convocată sub lozinca „Drepturile omului. Acord. Pace”, dar a fost în cele din urmă o critică făţişă la adresa guvernului spaniol în ceea ce priveşte politica deţinuţilor ETA.
La apelul Partidului Naţionalist Basc şi al formaţiunii de stânga – Sortu au răspuns între 100.000 şi 110.000 de cetăţeni, potrivit municipalităţii.
Marşul a durat 85 de minute şi s-a desfăşurat pe o distanţă de 2 kilometri, timp în care au fost scandate mai multe lozinci în favoarea deţinuţilor ETA şi unei amnistii pentru aceştia. Mii de persoane au purtat insigne cu mesaje pentru eliberarea deţinuţilor din închisoare.
Manifestaţia de la Bilbao a fost un răspuns critic din partea partidelor naţionaliste la adresa guvernului de la Madrid în ceea ce priveşte aşa-zisul proces de pace din regiune.
Mai mult, ultimele arestări realizate de poliţie în rândul avocaţilor deţinuţilor ETA au creat reacţii în regiune în contextul actual în care organizaţia teroristă ETA respectă încetarea focului de mai bine de 2 ani.
Iniţiativa Partidului Nationalist Basc (PNV), aflat la guvernare în regiune, de a convoca o demonstraţie împreună cu stânga radicală a fost criticată de principalele partide din Spania.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţionalist basc, Joseba Egibar, a explicat însă că decizia a fost luată pentru a se „spune cu claritate stop tribunalului Audienţa Naţionala”, după ce judecătorii au interzis organizarea unui marş în favoarea deţinuţilor ETA.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}