Cutremurele tot mai numeroase din zona Castellon si Tarragona au determinat guvernul spaniol sa ia o masura urgenta.

Ministrul Industriilor, Jose Manuel Soria, a anuntat ca se inchide temporar platforma maritima Castor, situata la 22 de km de coasta de est a Spaniei.

Daca nu exista garantii pentru siguranta cetatenilor si a infrastructurilor, logic, nu vom autoriza o noua injectie de gaze„, a declarata José Manuel Soria, ministrul Industriilor.

Platforma Castor este un depozit de gaze naturale, in care s-au injectat aproximativ 1300 de metri cubi in urma cu o luna pentru a testa functionarea instalatiei.

Din 16 septembrie au inceput sa se produca tot mai multe cutremure, de mica intensitate, pana cand magnitudinea a depasit 4 grade pe scala Richter, in noaptea de miercuri spre joi.

Locuitorii din Vinaroz, Alcanar si alte localitati din provinciile Castellon si Tarragona au protestat in strada fata de exploatarea Castor si au cerut inchiderea acesteia. Oamenii s-au speriat dupa ce au fost inregistrate 25 de cutremure intr-o singura noapte.

Seismologii cred ca presiunea provocata de depozitul de gaze naturale din mare ar fi putut sa grabeasca alte fenomene naturale, dar deocamdata nu exista probe stiintifice care sa determine cauza exacta a valului de cutremure care afecteaza Delta raului Ebru, unde traiesc si multi cetateni romani.

Deocamdata, depozitul nu este folosit, iar guvernul analizeaza testele de la injectarea de proba cu gaze din 16 septemrbie. In functie de rezultatele acestora se va stabili daca platforma se poate folosi in deplina siguranta.

{loadposition publi-in-article}