Manifestanti antirasism au vandalizat, la Rotterdam, statuia unui ofiter al marinei colonialiste implicat în traficul de sclavi si pe cea a unui om politic de extrema dreapta asasinat.

Statuia lui Piet Hein, amiral din secolul al XVII-lea in legaturi cu Compania olandeza a Indiilor de Vest si considerat unul dintre cei mai mari eroi din marina olandeza, a fost mâzgalita cu cuvintele ‘Ucigas’ si ‘Hot’ la Rotterdam.

In acelasi oras, o statuie a omului politic de extrema dreapta Pim Fortuyn, asasinat în 2002, a fost acoperita partial cu banda adeziva neagra, însotita de diverse sloganuri, printre care si ‘Nu rasismului’.

Militanti ai unui grup autointitulat ‘Eroi de niciodata’ au revendicat aceste actiuni pentru ‘a critica glorificarea colonialismului olandez si a mortii lui Pim Fortuyn’.

Simboluri ale colonialismului si rasismului au fost de asemenea atacate în Regatul Unit, Belgia, Portugalia si SUA, de unde a pornit miscarea dupa moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat de un politist alb în orasul Minneapolis.