În perioada 10-11 aprilie 2022, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a efectuat o vizită de lucru în Singapore. Programul vizitei a inclus consultări politico-diplomatice la Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministrul de Stat Ann Sim și cu Secretarul Permanent Albert Chua, precum și întrevederi cu alți înalți oficiali singaporezi și discuții la think-tank-uri locale. Vizita a avut loc în contextul marcării, în acest an, a 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Singapore.

Temele principale de discuție au vizat dezvoltarea relației bilaterale, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea dintre Singapore și Uniunea Europeană, precum și evoluții în Asia de Sud-Est.

Secretarul de stat Cornel Feruță a evidențiat interesul României pentru dezvoltarea și diversificarea relației bilaterale cu Singapore, partener like-minded al României în Indo-Pacific. De asemenea, a subliniat principalele linii de colaborare pe care partea română urmărește să le consolideze cu Singapore: amplificarea dialogului politic, întărirea cooperării sectoriale în domenii precum securitatea energetică și securitatea cibernetică, dezvoltarea relațiilor pe linie economică, cu accent pe intensificarea schimbului de servicii.

Întrevederile au oferit, totodată, oportunitatea unui schimb de opinii și evaluări asupra provocărilor cu care cele două țări se confruntă în plan regional, fiind analizate perspectivele de cooperare dintre România și Singapore la nivel global, în virtutea valorilor și principiilor care apropie cele două țări. În acest sens, ambele părți au evidențiat abordarea comună cu privire la importanța menținerii unei ordini internaționale bazate pe reguli și au subliniat necesitatea continuării cooperării între statele like-minded.

A fost agreată continuarea cooperării în forurile multilaterale, fiind evidențiată buna colaborare la acest nivel dintre România și Singapore. În acest context, oficialul român a reliefat interesul special al țării noastre pentru dialog bilateral consolidat cu statele regiunii, dar și ca parte activă a Strategiei UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacific.

 

Sursa: Vizita de lucru în Singapore a secretarului de stat Cornel Feruță