Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a efectuat, în perioada 12-16 septembrie 2022, un turneu în Republica Armenia, Georgia și Republica Azerbaidjan.

În cadrul vizitei la Erevan, demnitarul român a avut consultări politice cu ministrul adjunct de externe al Republicii Armenia, Paruyr Hovhanesian, și întâlniri cu ministrul armean al afacerilor externe Ararat Mirzoyan, la 12 septembrie, respectiv cu Preafericitul Karekin al II-lea, Catolicosul tuturor armenilor, la 13 septembrie. Discuțiile au vizat stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent pe inventarierea dialogului politic și stimularea cooperării economice, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, relațiile Armeniei cu Uniunea Europeană, dar și situația regională. Secretarul de stat Iulian Fota a subliniat necesitatea valorificării oportunităților create în procesul implementării Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător (CEPA) UE-Republica Armenia, exprimând deschiderea României de a contribui cu expertiză la procesul de implementare a CEPA. A punctat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice și comerciale bilaterale, precum și a conectivității între România și Republica Armenia. A exprimat satisfacția pentru colaborarea în sferele educației și culturii, având ca fundament tradiția îndelungată de cooperare și bună înțelegere dintre popoarele român și armean, care a generat numeroase realizări în planul culturii, istoriografiei și spiritualității, precum și prezența unei importante comunități armene în România, o adevărată punte de legătură între cele două state. 

​Partea armeană a accentuat, la rândul său, interesul pentru intensificarea dialogului politic și a cooperării practice între România și Republica Armenia, inclusiv prin creșterea conectivității dintre cele două țări. A arătat, de asemenea, importanța acordată de Erevan dezvoltării relațiilor cu UE, cu valorificarea deplină a oportunităților create în procesul de implementare a Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător. 

Cu ocazia vizitei la Tbilisi, la 14 septembrie, secretarul de stat Iulian Fota a avut o rundă de consultări politice cu Teimuraz Janjalia, adjunct al ministrului de externe al Georgiei, și întâlniri cu Natia Sulava, șefa Administrației Prezidențiale, și Ketevan Tatoshvili, consilier prezidential, precum si cu Marek Szczigiel, șeful Misiunii Civile a Uniunii Europene de Monitorizare în Georgia (EUMM Georgia). Discuțiile cu oficialii georgieni au vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperării economice, inclusiv în sfera conectivității, relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană și NATO, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, precum și agenda regională. Demnitarul român a exprimat satisfacția pentru relațiile foarte bune dintre România și Georgia, reliefând importanța consolidării în continuare a cooperării economice bilaterale, prin diversificarea schimburilor comerciale și transpunerea în realitate a unor proiecte concrete, cum sunt cele în domeniul conectivității. A mulțumit pentru implicarea activă a Georgiei în proiectul Rutei internaționale de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. Oficialul român a reiterat susținerea României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei și a asigurat că România va continua să sprijine activ acest proces, cu utilizarea instrumentelor disponibile atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO. În contextul evoluțiilor regionale de securitate, secretarul de stat Iulian Fota a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, în granițele sale recunoscute internațional.

Partea georgiană a accentuat, la rândul său, interesul pentru intensificarea dialogului politic și a cooperării practice între România și Georgia, inclusiv prin creșterea conectivității dintre cele două țări. A arătat, de asemenea, importanța conferită de Georgia perspectivei europene și dezvoltării relațiilor cu NATO.

Programul vizitei oficialului român la Baku, în perioada 15-16 septembrie, a prevăzut consultări politice cu adjunctul ministrului de externe al Republicii Azerbaidjan, Khalaf Khalafov, și întâlniri cu ambasadorul Elchin Amirbayov asistentul prim-vice președintelui Republicii Azerbaidjan, și cu ambasadorul Farid Shafiyev, președintele Centrului de Analiza Relațiilor Internaționale (AIR Center).

Discuțiile au vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, inclusiv în ce privește dinamizarea dialogului politic și opțiuni de dezvoltare a cooperării practice. Secretarul de stat pentru afaceri strategice a evocat relațiile foarte bune dintre România și Republica Azerbaidjan, reliefând faptul că România a fost prima țară membră UE care a încheiat un parteneriat strategic cu Azerbaidjanul, în anul 2009. A amintit că, la 19 iunie 2022, s-au aniversat 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Azerbaidjan, prilej cu care a avut loc un schimb de scrisori la nivel de Președinte, Prim-ministru și ministru de externe. Între domeniile de perspectivă pentru perioada următoare a menționat, între altele,  domeniul economic și comercial, energetic, al transporturilor, educațional și cultural. Oficialul român a semnalat importanța dezvoltării conectivității între România și Republica Azerbaidjan, inclusiv prin transpunerea în realitate a unor proiecte cu impact regional. A subliniat poziția consecventă a României de susținere a dezvoltării relațiilor Azerbaidjanului cu UE și NATO, cu luarea în considerare a intereselor și nivelului de ambiție al acestei țări în relația cu cele două organizații. A subliniat că Azerbaidjanul este un partener important al UE, prin prisma contribuției sale la asigurarea securității energetice europene și a poziției sale geostrategice la confluența coridoarelor de transport dintre Europa și Asia.

În contextul tensiunilor produse la granița armeano-azeră în noaptea de 12-13 septembrie 2022, secretarul de stat Iulian Fota a pledat pentru continuarea aplicării măsurilor de consolidare a încrederii, cu obiectivul dezvoltării, cât mai curând posibil, a unei agende pozitive, de cooperare în Caucazul de Sud. Oficialul român a reiterat poziția cunoscută a României de susținere pentru soluționarea pe cale pașnică a tuturor problemelor aflate în suspensie, cu respectarea principiilor și normelor de drept internațional.

Partea azeră a împărtășit satisfacția pentru relațiile bilaterale foarte bune, subliniind rolul fundamental al parteneriatului strategic bilateral în planul dialogului politic și al cooperării sectoriale bilaterale. A semnalat, la rândul său, oportunitățile pentru extinderea și consolidarea cooperării româno-azere în diverse domenii de activitate, în special în plan economic, în sfera transporturilor și cea a energiei, cu valorificarea deschiderii existente, în acest sens, de ambele părți. A reliefat, la rândul său, satisfacția pentru cooperarea intensă în cadrul organizațiilor internaționale.

 

Sursa: Turneul secretarului de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota în țările din Caucazulde Sud