Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat, la 23 februarie 2022, la vernisajul expoziției „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”.

Evenimentul, organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ambasada Japoniei în România și Muzeul Național de Istorie a României, a fost dedicat centenarului relațiilor diplomatice între două țări și marcării Zilei Naționale a Japoniei.

În deschiderea manifestării au luat cuvântul Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, Florin Cîțu, președintele Senatului României, Hiroshi Ueda, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Japoniei în România, Sergiu Nistor, Consilier prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, Administrația Prezidențială, Lucian Romașcanu, ministrul culturii, Cornel Feruță, secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Doru Liciu, șeful Arhivelor Diplomatice.

În intervenția sa, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a precizat că principalele repere ale istoricului relațiilor diplomatice bilaterale, reflectate în expoziția foto-documentară prezentată, constituie un fundament solid pentru viitor.

„Contextul actual generat de criza de securitate din Ucraina  – a subliniat demnitarul român – evidențiază poziția de state like-minded ale României și Japoniei, respectul comun pentru dreptul internațional, multilateralism și pentru valorile fundamentale ale democrației. Așadar, marea distanță geografică dintre țările noastre nu afectează calitatea esențială a relaţiilor dintre România şi Japonia”. În continuare, referindu-se la relațiile bilaterale actuale, secretarul de stat Cornel Feruță a menționat decizia celor două țări privind încheierea, în acest an, a Parteneriatului Strategic, un acord-cadru care va guverna cooperarea româno-niponă în anii următori.

Evenimentul a cuprins și un moment artistic inedit, realizat de ansamblul de euritmie Eterium, care a prezentat publicului o interpretare modernă a unor traduceri în limba japoneză din opera Poetului Național Mihai Eminescu, ilustrând confluențele culturale româno-nipone.

 

Informații suplimentare

Expoziția dedicată centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze a fost realizată prin valorificarea bogatului fond documentar al Arhivelor Diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe, cu includerea unor surse documentare din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe nipon, din colecția dr. ing. Patricia Știrbu și prof. Girba Radu Octavian, precum și a unor obiecte de patrimoniu aparținând Muzeului Național de Istorie a României.

La 13 septembrie 1917, Nicolae Xenopol a fost numit plenipotențiar al Regelui Ferdinand, fiind „învestit cu depline puteri, ca să facă și să semneze în numele Nostru, cu plenipotențiarii Guvernului Maiestății Sale Împăratului Japoniei, o înțelegere de amiciție între România și Japonia“. Astfel, la 19 noiembrie 1917, diplomatul român îşi prezintă scrisorile de acreditare împăratului Taisho, însă demersurile sale vor fi curmate brusc, după doar o lună, din pricina morții sale subite, fiind înmormântat cu funeralii de autoritățile japoneze. Ulterior, reluarea activității Legației României la Tokyo va avea loc de-abia la 24 iunie 1921, odată cu sosirea lui Edgar Mavrocordat, trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al României în Japonia. Un an mai târziu, în martie 1922, se va deschide la București Legația Japoniei, sub conducerea lui Genshiro Nishi, provenind dintr-o veche și renumită familie japoneză.

Sursa: Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat la vernisajul expoziției „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”