Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat miercuri, 16 martie, la cea de-a 40-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei (CMF), care s-a desfășurat la Paris.

Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii privind evoluțiile recente din Ucraina, în cadrul căruia România și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei și a condamnat cu fermitate agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse. Secretarul de stat Cornel Feruță a  reiterat angajamentul de solidaritate al României față de Ucraina, inclusiv prin înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice regionale pentru colectarea și transportul ajutorului umanitar internațional către Ucraina și poporul ucrainean. Totodată, a evidențiat sprijinul constant al României privind tranzitul cetățenilor și membrilor misiunilor diplomatice ai unui număr semnificativ de alte state, printre care și state membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

În intervenția sa, secretarul de stat român a apreciat contribuția mai multor țări membre ale Francofoniei (precum Belgia, Canada, Franța) pentru sprijinirea statelor aflate în vecinătatea conflictului, inclusiv a României. Suplimentar, a fost evidențiată adoptarea „Planului special Ucraina al Agenției Universitare a Francofoniei” care prevede importante acțiuni în favoarea studenților, profesorilor, cercetătorilor din instituțiile membre din Ucraina, precum și reacția promptă a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) de condamnare a agresiunii Federației Ruse.

Astfel, Conferința Ministerială a adoptat, prin consens, „Rezoluția privind Ucraina”, care condamnă cu fermitate agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei și face apel la solidaritate cu poporul ucrainean.

Reuniunea a abordat inclusiv subiectul Sahel, ocazie cu care secretarul de stat Cornel Feruță a transmis îngrijorarea României față de deteriorarea accelerată a situației de securitate din regiune și înrăutățirea condițiilor în care Task Force Takuba își desfășoară activitatea. Demnitarul român a subliniat angajamentul ferm al României pentru promovarea păcii și stabilității în Sahel, alături de alți parteneri internaționali. A exprimat preocuparea României față de decizia autorităților din Mali de a coopera cu grupul de mercenari ruși Wagner pentru combaterea grupărilor teroriste din regiune, evidențiind caracterul netransparent al demersurilor în această direcție și lipsa de legitimitate a grupului, ale cărui acțiuni nu servesc interesele cetățenilor din țările unde este prezent.  A informat despre decizia României de a crește alocarea anuală pentru Africa la 17% din bugetul total al ajutorului pentru dezvoltare pentru perioada 2022-2025 și despre intenția de a lansa un Fond pentru viitorul Africii prin pace, educație și dezvoltare. De asemenea, România intenționează să implementeze proiecte care să contribuie la stabilitatea, buna guvernanță și reziliența în Sahel, și anume în domeniul combaterii dezinformării și al responsabilizării mass-media independente sau al gestionării civile a situațiilor de urgență.

În acest sens, secretarul de stat Cornel Feruță a subliniat excelenta colaborare dintre România și OIF privind cofinanțarea  Cursului Internațional Superior din cadrul Școlii de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul”, singurul curs francofon certificat de ONU din Europa Centrală și de Est în domeniul operațiunilor de pace. Cu această ocazie, a fost evidențiat Studiul internațional privind prevenirea radicalizării violente și a extremismului în spațiul francofon, realizat de rețeaua FrancoPREV, care ar putea contribui la stabilirea unor recomandări definitive și comune în zonă.

În privința combaterii dezinformării, România a semnalat că acest fenomen reprezintă un risc de securitate care pune în pericol valorile Francofoniei și bunăstarea cetățenilor. Secretarul de stat Cornel Feruță a exprimat sprijinul ferm pentru acțiunile și inițiativele OIF în domeniul combaterii campaniilor de dezinformare și diseminării știrilor false.

În încheiere, CMF a adoptat Le Règlement unique des Instances de la Francophonie, un regulament unic elaborat cu scopul de a oferi OIF un cadru normativ reînnoit, mai rațional și mai eficient, care să permită o mai bună anticipare și gestionare a instituțiilor, inclusiv prin eliminarea anumitor lacune și neconcordanțe.

 

Informații suplimentare

România este membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din  anul 1993. În 2007 a fost desemnată de către Secretarul General al Francofoniei, „stat-far al Francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est. România participă activ la întâlnirile diferitelor structuri ale Francofoniei (Sommet, Conferința ministerială, Consiliul permanent, Conferințele ministeriale specializate și permanente – CONFEMEM și CONFEJES -, Adunarea Parlamentară a Francofoniei) și operatorilor Francofoniei (Agenția universitară a Francofoniei, TV5Monde, Universitatea Senghor și Asociația internațională a primarilor francofoni) și la elaborarea documentelor strategice ale OIF. Angajamentul constant al României în cadrul Francofoniei permite, de asemenea, promovarea valorilor euro-atlantice în spațiul francofon și promovarea politicii externe, inclusiv a componentei de asistență pentru dezvoltare, din perspectiva propriilor priorități de dezvoltare. Sprijinul financiar al României contribuie la realizarea misiunilor Francofoniei, definite în cadrul strategic al OIF 2015-2022 și ilustrate în programarea OIF 2019-2022.

Conferința Ministerială a Francofoniei (CMF – https://www.francophonie.org/node/45) asigură continuitatea politică a Sommet-ului Francofoniei, reunindu-se anual. Atribuțiile sale prevăd asigurarea implementării deciziilor adoptate de Sommet și pregătirea următorului Sommet, definirea marilor axe ale acțiunii multilaterale francofone, adoptarea bugetului şi a repartizării acestuia, recomandarea admiterii de noi membri, crearea organelor subsidiare necesare etc. CMF dezbate teme specifice (evoluții politice, demersuri pentru soluționarea pașnică a conflictelor în spațiul francofon, participarea statelor francofone la misiuni de menținere a păcii, promovarea diversității culturale și lingvistice etc.) și poate adopta rezoluții privind orice temă de pe agenda internațională sau din spațiul francofon.

 

Sursa: Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat la cea de a 40-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei