Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Islanda despre apariția unei erupții vulcanice în proximitatea orașului Grindavik, din peninsula Reykjanes, în sud-vestul țării.

Din cauza activității seismice crescute, a situației incerte și a posibilității degajării de gaze periculoase, autoritățile islandeze recomandă cu insistență să nu se viziteze locul erupției și să se evite zonele cu risc de alunecări de teren și căderi de pietre.

Sfaturile și instrucțiunile autorităților islandeze sunt disponibile, în limba engleză, la https://safetravel.is/.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Copenhaga: +4539407177, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Danemarcei și Republica Islanda: +4527355537.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet https://en.vedur.is/ , https://twitter.com/Vedurstofan , http://copenhaga.mae.ro/ , www.mae.ro , şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs) , care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

 

Sursa: Republica Islanda – Erupții vulcanice în peninsula Reykjanes