Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Republica Elenă sau către Republica Turcia pe perioada lunii august 2022, ca, pentru evitarea timpilor mari de așteptare la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare, să folosească toate punctele de frontieră bulgare deschise circulației rutiere internaționale, după cum urmează:

la frontiera româno-bulgară: Giurgiu – Ruse, Calafat – Vidin, Negru Vodă – Kardam, Vama Veche – Durankulak, Lipnița – Kainardja și Dobromir – Krushari (ultimile două puncte cu orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov – Silitra, Turnu Măgurele – Nikopol (ferry) și Zimnicea – Svishtov (ferry) (ultimele două puncte cu program de funcționare 08:00-20:00). Conform paginii oficiale a Ministerului bulgar al Afacerilor Interne, punctul de frontieră Bechet–Oryahovo (ferry) este închis din cauza nivelului scăzut al Dunării, care face imposibilă navigarea în condiții de siguranță în zona respectivă. la frontiera bulgaro-elenă: Kulata–Promachonas; Makaza – Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor este de până la 3,5t); Ilinden – Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda–Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd–Termes și Ivaylovgrad–Kiprinos (ultimile două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t). În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă să nu se folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situații, pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare de poliție desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului ori localnici din zonă; unica cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieșire către Grecia este autostrada A3 – Struma). la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo – Kapikule; Lesovo – Hamzabeyli; Malko Târnovo – Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă și înregistrează în mod constant timpi măriți de așteptare). Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care călătoresc în/prin Republica Bulgaria să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și să mențină în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor românești de transport internațional de marfă / pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare cu luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate.

MAE recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte cu strictețe regulile de circulație rutieră, în special regimul legal de viteză admisă în localitățile din Republica Bulgaria, dar și în afara acestora (drumuri naționale și autostrăzi).

În acest context, este importantă informarea corectă a șoferilor români, achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum de tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria.

Informații detaliate atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firmele de transport sunt disponibile la:

• privind vinieta electronică și taxele de drum tip TOLL: www.bgtoll.bg/ro/;

• privind situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;

• privind starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA http://lima.api.bg/, pe pagina de Internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră”: www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

• privind regimul vamal la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;

• privind starea vremii: www.weather.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro/node/51904, https://www.mae.ro/travel-conditions/3677,  http://sofia.mae.ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

 

Sursa: Republica Bulgaria – Recomandări utile în privința trecerii frontierelor bulgare pentru sezonul turistic estival 2022