Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 19 – 23 septembrie 2022, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (AG ONU), care a avut loc la sediul ONU din New York, precum și la o serie de evenimente, reuniuni ministeriale și întâlniri bilaterale organizate în marja AG ONU.

De asemenea, ministrul de externe român a avut o agendă substanțială, care a inclus un număr de 15 întrevederi oficiale cu miniștri omologi și alți înalți oficiali straini și participarea la 14 reuniuni și evenimente la nivel ministerial, dintre care două reuniuni ale miniștrilor afacerilor externe ai UE, o reuniune a Formatului București 9 și un Dineu Transatlantic. 

Astfel, ministrul Aurescu a avut în această perioadă întrevederi bilaterale cu 9 omologi și alți miniștri străini: ministrul afacerilor externe și senegalezilor din exterior al Republicii Senegal, Aïssata Tall Sall  (https://www.mae.ro/node/59644), cu ministrul pentru relații externe al Republicii Chile Antonia Urrejola Noguera (https://www.mae.ro/node/59772), ministrul afacerilor externe al Republicii Maldive și fost Președinte al Adunării Generale a ONU, Abdulla Shahid, (https://www.mae.ro/node/59743), ministrul interimar al afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Nikolay Milkov (https://www.mae.ro/node/59704 ), ministrul mediului și schimbărilor climatice din Emiratele Arabe Unite, Mariam Almheiri (Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul mediului și schimbărilor climatice din Emiratele Arabe Unite, Mariam Almheiri, în marja segmentuluila nivel înalt al Adunării Generale ONU | Ministry of Foreign Affairs),  ministrul afacerilor externe din Uniunea Comorelor, Dhoihir Dhoulkamal, ministrul afacerilor externe din Republica Gambia, Mamadou Tangara, ministrul afacerilor externe din Coasta de Fildeş, Kandia Kamissoko Camara, şi ministrul afacerilor externe din Somalia, Abshir Omar Jama (https://www.mae.ro/node/59644).

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a mai avut întrevederi bilaterale cu adjunctul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Wendy Sherman (https://www.mae.ro/node/59666), cu  ministrul adjunct de externe al Noii Zeelande, Victoria Hallum (https://www.mae.ro/node/59743), cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić (https://www.mae.ro/node/59696) și cu Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Peter Maurer.

Totodată, a avut întrevederi şi cu reprezentanții principalelor organizații internaționale evreiești –  B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Erasian Jews, World Jewish Restitution Organization și Anti-Defamation League (Întrevederea ministrului afacerilor externe cu reprezentanții principalelor organizații internaționale evreiești, în marja lucrărilor la nivel înalt a Adunării Generale a ONU | Ministry of Foreign Affairs), respectiv cu liderii American Jewish Committee (AJC) – Președintele Executiv David Harris (https://www.mae.ro/node/59774).

În ceea ce privește evenimentele la nivel ministerial desfășurate în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, ministrul Aurescu a participat la două reuniuni ale miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE (dintre care una convocată extraordinar ca urmare a acțiunilor de escaladare ale Rusiei),  reuniunea miniștrilor de externe în Format București 9 (B9), dar și la o serie de evenimente ministeriale, precum reuniunea ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii, reuniunea de nivel înalt pentru marcarea aniversării a 30 de ani de la adoptarea Declarației privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice, reuniunea informală la nivel ministerial privind Curtea Penală Internațională, reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată temei realizării justiției şi responsabilității internaționale în Ucraina, reuniunea de nivel înalt „Staying ahead of the curve – climate security and international law. Addressing Climate Security Risks”. De asemenea, ministrul Aurescu a participat la Masa rotundă la nivel înalt pe tema „Tackling a ‘perfect storm’ of humanitarian crises: Expanding the resource base in the face of exploding needs, while strengthening resilience”, şi la reuniunea de nivel înalt a Grupului de prieteni Cooperation for Accountability in Ukraine: Setting the next steps for collective action to deliver justice. A mai participat la dezbaterea organizată de Forumul Economic Mondial (WEF): ”Sustainable development impact meetings: Securing sustainability, collaboration and peace” și a inaugurat la sediul ICR NY o expoziție dedicată împlinirii a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.

Totodată, ministrul de externe român a participat la Dineul Transatlantic al miniștrilor de externe din UE și NATO, eveniment tradițional găzduit de SUA, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. La discuții au mai participat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. De asemenea, au mai participat ca invitați miniștrii afacerilor externe din Ucraina, R. Moldova și Georgia. Cu acest prilej au fost dezbătute temele principale de actualitate de pe agenda internațională, cu accent pe evoluțiile din Ucraina, care au un impact major și direct asupra securității și prosperității spațiului euroatlantic, iar participanții au subliniat, în acest context, importanța consolidării rezilienței și a relației transatlantice rămân esențiale. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59755.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezidat Ceremonia de predare către Canada a Președinției Comunității Democrațiilor, deținută de România în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022, în cadrul unei ceremonii desfășurate la New York, în prezența Secretarului General al Comunității Democrațiilor, Thomas Garrett, și a ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în calitate de invitat special al României. Ministrul român de externe a realizat o trecere în revistă a principalelor repere ale mandatului de trei ani al Președinției române a Comunității Democrațiilor, inclusiv în contextul numeroaselor provocări la adresa democrațiilor, drepturilor omului și dreptului internațional, printre care, îndeosebi, pandemia de COVID-19 și agresiunea militară nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei; a subliniat atenția deosebită a Președinției române a CoD pentru consolidarea implicării active a tinerilor în procesele democratice; a evidențiat prioritatea României de a sprijini democrațiile tinere și vulnerabile și a exemplificat eforturile țării noastre atât în sprijinul Ucrainei, cât și al Republicii Moldova. Astfel, demnitarul român a lansat invitația către Nicu Popescu, ministrul de externe al R. Moldova, ca țara sa să se alăture Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59744.

În contextul AG ONU, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis cea de-a treia ediție a Forumului Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor. A arătat importanța deosebită pe care România o acordă promovării și implicării tinerilor în cadrul proceselor democratice, aceasta fiind una dintre prioritățile centrale ale Președinției române la conducerea CoD  și a evidențiat că implicarea activă a tinerilor pentru apărarea și promovarea acestor principii este necesară mai mult decât oricând. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59659.

Astfel, în ceea ce privește evenimentele ministeriale, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, în cadrul căreia oficialii europeni au abordat subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și gestionarea efectelor globale ale acesteia și au urmărit coordonarea eforturilor UE și ale statelor membre în demersurile diplomatice de combatere a narativului rus care vizează statele terțe afectate de consecințele războiului din Ucraina. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59648.

De asemenea, în contextul celor mai recente acțiuni de escaladare a conflictului din Ucraina din partea Rusiei, ca urmare a declarațiilor președintelui rus din 21 septembrie, oficialul român a participat și la o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE, convocată de ÎR/VP Josep Borrell, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României. Miniștrii de externe ai UE au urmărit coordonarea răspunsului față de aceste evoluții. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59710 .

De asemenea, ministrul român a participat la o reuniune a miniștrilor de externe în Format București 9 (B9). La reuniune au participat opt miniștri și un adjunct de ministru din statele aliate de pe Flancul Estic, membre ale Formatului B9, precum și Wendy Sherman, adjunctul Secretarului de Stat al SUA. În cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu a salutat desfășurarea consultărilor aliaților de pe Flancul Estic, care este foarte utilă inclusiv pentru pregătirea reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, pe care România o va găzdui la București, în perioada 29 – 30 noiembrie, moment care va marca o etapă-cheie în evaluarea implementării rapide a deciziilor Summitului de la Madrid, în special în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59666.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la reuniunea ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii cu tema ”Evitarea crizelor umanitare prin mediere” , găzduită de omologii din Turcia și Finlanda. În cadrul discuțiilor a fost subliniată necesitatea întăririi rolului medierii, ca instrument esențial de prevenire și soluționare a conflictelor, și a fost accentuat rolul important al Organizației Națiunilor Unite și al OSCE în domeniu. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59681.

Totodată, șeful diplomației române a participat la reuniunea de nivel înalt pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Declarației privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice. Cu acest prilej a prezentat modelul României în materie de protejare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale pe dimensiunile etnică, lingvistică, religioasă, țara noastră fiind un stat ce plasează dialogul interetnic și intercultural în centrul politicilor dezvoltate în acest domeniu. Mai multe informații sunt disponibile aici:  https://www.mae.ro/node/59685.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la Reuniunea de nivel înalt „Staying ahead of the curve – climate security and international law”. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că fenomenul schimbărilor climatice este un multiplicator al ameninţărilor la adresa stabilităţii şi securităţii globale, întrucât determină consecinţe imediate, printre care penurie alimentară, mişcări forţate de populaţie și alte efecte, afectând în special categorii de populaţie fără acces la resurse financiare. În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat şi eforturile României pentru a răspunde fenomenului schimbărilor climatice, inclusiv prin aderarea la Acordul de la Paris şi participarea la nivel înalt la Summiturile pentru Climă, subliniind importanţa rezultatelor din cadrul COP27, care va avea loc în Egipt. În cadrul reuniunii, ministrul Aurescu a propus crearea unui Fond Internațional pentru finanțarea lucrărilor de consolidare a coastelor statelor afectate de creșterea nivelului mărilor și organelor și care nu-și permit aceste costuri. Mai multe informații sunt disponibile aici:  https://www.mae.ro/node/59771.

Ministrul afacerilor externe român a participat la reuniunea informală la nivel ministerial privind Curtea Penală Internațională (CPI), găzduită de ministrul afacerilor externe al Lichtenstein. Bogdan Aurescu a arătat că rolul CPI este cu atât mai relevant într-un context global marcat de provocări fără precedent la adresa principiilor și normelor fundamentale de drept internațional, precum războiul ilegal de agresiune desfășurat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59723.

De asemenea, a participat la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU pe tema realizării justiției şi responsabilității internaționale în Ucraina. Cu ocazia reuniunii ministrul Aurescu a transmis un mesaj prin care a reiterat condamnarea războiului de agresiune, neprovocat și nejustificat, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniind caracterul complet inacceptabil al recentei escaladări din partea Rusiei prin decizia de a susține organizarea de așa-zise „referendumuri” pentru anexarea unor teritorii ocupate de trupele ruse și prin proferarea de amenințări cu folosirea armei nucleare. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59728.

Șeful diplomației române a participat la Masa rotundă la nivel înalt organizată de Uniunea Europeană și Indonezia, în colaborare cu Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), pe tema „Tackling a ‘perfect storm’ of humanitarian crises: Expanding the resource base in the face of exploding needs, while strengthening resilience”. Evenimentul a fost co-prezidat de Janez Lenarčič, Comisar European pentru Gestionarea Crizelor, și de Indonezia, cu participarea lui Martin Griffiths, Secretar general adjunct al ONU și coordonator al ajutorului umanitar de urgență în cadrul Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA). Ministrul român a evidențiat, în cadrul intervenției sale, eforturile constante ale României destinate asigurării finanțării umanitare predictibile. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59736.

Totodată, în marja AG ONU, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat, la sediul Institutului Cultural Român din New York, Expoziția dedicată celor 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite – „Parteneriatul Strategic România – SUA 25”. Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/59780.

 

 

 

Sursa: Principalele acțiuni ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în marja participării la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite