Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță l-a primit miercuri, 9 februarie 2022, pe ambasadorul Republicii Coreea în România, Kim Yong- Ho, în vizită de rămas bun. Oficialul român a apreciat activitatea desfășurată de ambasadorul sud-coreean pe durata mandatului său în România, precum și contribuția sa la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

Au fost evidențiate eforturile și sprijinul autorităților sud-coreene în facilitarea achiziției de echipamente medicale, precum și pentru schimbul de bune practici în gestionarea pandemiei de COVID-19. De asemenea, a fost exprimată satisfacția pentru achiziția de vaccinuri din România de către R. Coreea. Demersul s-a înscris în cadrul cooperării bilaterale pentru prevenirea și controlul bolilor infecțioase, ca parte a implementării Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, singurul parteneriat strategic pe care România îl are, în acest moment, cu o țară asiatică.

În pofida problemelor create de pandemia de COVID-19, care a afectat agenda de contacte politice bilaterale directe în ultimii doi ani, a fost remarcată participarea ministrului afacerilor externe al R. Coreea la Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2020, desfășurată în regim de videoconferință, care a marcat și prima participare la eveniment a unui ministru de externe din zona asiatică. Cele două părți au subliniat disponibilitatea pentru continuarea dialogului politic bilateral, prin realizarea acțiunilor prevăzute pe agenda comună la nivel guvernamental, parlamentar și sectorial, în toate domeniile de interes comun, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral. În context, oficialul român a evidențiat importanța prezenței cât mai multor companii sud-coreene în România, aspect important în consolidarea cooperării economice bilaterale. 

De asemenea, a fost subliniată cooperarea foarte bună în cadrul organizațiilor internaționale și, în special, sprijinul acordat de R. Coreea pentru extinderea OCDE și pentru candidatura României la acest for.

La final, secretarul de stat Cornel Feruță a adresat mulțumiri ambasadorului Kim Yong- Ho pentru întreaga sa activitate în România, urându-i succes în planurile sale viitoare.

 

Sursa: Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a ambasadorului Republicii Coreea la București, Kim Yong- Ho, cu prilejul încheierii mandatului