Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a primit-o marți, 15 noiembrie 2022, pe doamna Violeta Motulaitė, ambasadorul Republicii Lituania în România, în vizită de rămas-bun.

Oficialul român a adresat mulțumiri ambasadorului Motulaitė, precum și aprecierea Ministerului Afacerilor Externe pentru activitatea constantă și dinamică, derulată în timpul mandatului său din România, în scopul aprofundării relațiilor bilaterale româno-lituaniene.

Cele două părți au exprimat satisfacția pentru consolidarea semnificativă a dialogului politic dintre România și Lituania în ultimii ani, inclusiv la nivel înalt, precum și pentru frecvența sporită a contactelor la nivel parlamentar și al ministerelor de linie. Au subliniat interesul pentru menținerea acestei dinamici în perioada următoare, date fiind interesele comune ale celor două țări, în special în materie de securitate, afaceri europene, energie și conectivitate.

Ambele părți au salutat traiectoria ascendentă a schimburilor comerciale bilaterale și au relevat oportunitatea dezvoltării cooperării pe palierele cercetării și tehnologiilor înalte, având în vedere expertiza deținută de România și Lituania într-o serie de domenii de vârf. De asemenea, au convenit dinamizarea colaborării pe linie de educație, cultură, turism și contacte interumane, o atenție specială urmând a fi acordată tinerilor din cele două țări.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a apreciat coordonarea eficientă dintre România și Lituania în cadrul UE și NATO, dar și în plan regional, precum formatul București 9. A subliniat relevanța Inițiativei celor Trei Mări pentru întărirea conectivității și securității regionale, context în care a exprimat aprecierea pentru implicarea de substanță a Lituaniei și a adus în discuție modalitățile prin care Inițiativa poate sprijini Ucraina, Republica Moldova și Georgia. A invitat partea lituaniană să aibă o participare consistentă la evenimentele la nivel înalt ale Inițiativei, ce vor fi găzduite de România în anul 2023.

Cele două părți au trecut în revistă și evenimentele importante care urmează să fie găzduite de țara noastră în luna noiembrie 2022: reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, respectiv reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting).

La finalul întrevederii, secretarul de stat Daniela Gîtman a urat succes ambasadorului Violeta Motulaitė în activitatea viitoare.  

 

Sursa: Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a ambasadorului Republicii Lituania în România, Violeta Motulaitė, în vizită de rămas-bun