Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a primit marți, 6 aprilie 2022, o delegație condusă de Christophe Poirel, directorul Direcției Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, prezentă în România pentru o rundă de consultări pe tema executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În cadrul întrevederii, secretarul de stat român a subliniat atașamentul pentru multilateralism, ca element esențial al politicii externe a României și pentru eforturile care vizează întărirea rezilienței, valorile democratice, statul de drept și ordinea internațională bazată pe reguli.

În context, a evidențiat rolul fundamental al sistemului creat în jurul Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în care demersurile pentru executarea eficientă a hotărârilor pronunțate de CEDO ocupă un rol central.

Totodată, a transmis mulțumiri pentru dialogul deschis și sprijinul constant oferit părții române de reprezentanții Departamentului pentru Executarea Hotărârilor CEDO, reiterând angajamentul României pentru consolidarea eforturilor dedicate măsurilor de executare.

Christophe Poirel a mulțumit pentru deschiderea manifestată de autoritățile române pentru a desfășura runda de consultări, exprimându-și aprecierea pentru cooperarea strânsă și constructivă dintre partea română și serviciile Consiliului Europei.

De asemenea, a menționat necesitatea întăririi demersurilor autorităților române pentru identificarea și implementarea eficientă a măsurilor specifice de executare a hotărârilor CEDO, referindu-se inclusiv la cele care vizează probleme structurale sau complexe. În context, a subliniat importanța menținerii unui flux de informații constant între autoritățile naționale competente și Departamentul pentru Executare al Consiliului Europei, care să faciliteze desfășurarea procesului de supraveghere a executării.

 

Informații suplimentare

În perioada 5-7 aprilie 2022, are loc vizita unei delegații a Consiliului Europei (CoE) la București, în vederea consolidării sprijinului Departamentului pentru Executarea hotărârilor CEDO din cadrul Comitetului Miniştrilor al CoE pentru procesul de executare a acestor hotărâri. Vizita acoperă un număr important de autorități naționale responsabile pentru diferite elemente legate de executarea hotărârilor CEDO: cancelaria prim-ministrului României, Ministerul Afacerilor Interne, Senatul și Camera Deputaților, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Afacerilor Externe, Avocatul Poporului, Institutul Național al Magistraturii.

Sursa: Primirea de către secretarul de stat Cornel Feruță a unei delegații conduse de Christophe Poirel, directorul Direcției Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei