Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri, 13 mai 2022, pe David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii la București.

Discuția a vizat prioritățile agendei bilaterale a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii din următoarea perioadă, precum și o serie de teme regionale – cu accent pe evoluțiile crizei generate de războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea comună a implicațiilor acesteia.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, punctual, cele mai recente măsuri de sprijin, pe diferite dimensiuni, pe care România le-a luat în susținerea Ucrainei și a cetățenilor săi. Accentul a fost pus și pe securitatea alimentară și pe necesitatea luării de măsuri, inclusiv prin eforturi comune la nivel international, pentru facilitarea exportului de cereale din Ucraina către terțe piețe.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, astfel, că România –  în special prin Portul Constanța, alături de Portul fluvial Galați și fluviul Dunărea – este în cea mai bună poziție în regiune de a sprijini aceste demersuri, autoritățile de resort analizând cele mai eficiente și rapide soluții în acest sens. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța identificării unor măsuri de sprijin în cadru multilateral, inclusiv prin  posibilitatea de a crea un grup internațional de sprijin pentru Ucraina, care să faciliteze tranzitul produselor ucrainene către pieţe terțe.

În plus, cei doi oficiali au evidențiat că, în contextul actual, realizarea celor două proiecte majore de interconectare regională, promovate inclusiv prin intermediul Inițiativei celor Trei Mări, respectiv conexiunea feroviară Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și cea rutieră Via Carpathia, dobândește utilitate și relevanță crescută, cu implicații strategice și mai ample.

În ceea ce privește evoluțiile securitare, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat prioritățile României pentru reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, care se va desfășura la Berlin în următoarele două zile și la care ministrul român de externe va participa. Reuniunea va pregăti deciziile Aliaților pentru Summitul de la Madrid și este foarte importantă pentru implementarea deciziilor vizând consolidarea pe termen lung a Flancului Estic, în special la Marea Neagră. În acest sens, a arătat că, pentru țara noastră, este esențială o prezență NATO cât mai robustă pe teritoriul României.

Nu în ultimul rând, șeful diplomației române a accentuat importanța pe care România o acordă includerii în Programul Visa Waiver și a evidențiat demersurile în curs pentru atingerea acestui obiectiv, subliniind în același timp importanța colaborării specifice dintre instituțiile de resort din România și Statele Unite ale Americii.

 

Sursa: Primirea de către ministrul Bogdan Aurescu a șefului interimar al Ambasadei Statelor Unite la București, David Muniz