Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit joi, 10 noiembrie 2022, la sediul MAE, o delegație a reprezentanților Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea sa pentru buna colaborare cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, obiectivul întâlnirii fiind consultarea cu mediul de afaceri pe o serie de teme de actualitate, împărtășirea de analize și informații destinate unei calibrări strategice a acțiunii politico-diplomatice și corelarea cu prioritățile vizate de mediul investițional și de afaceri.

Discuțiile au vizat, totodată, modalitatea în care mediul de afaceri poate colabora cu Guvernul României în vederea promovării obiectivului aderării României la spațiul Schengen.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat interesul și disponibilitatea reprezentanților CDR de a sprijini aderarea României la spațiul Schengen și de a întreprinde acțiuni complementare demersurilor politico-diplomatice și tehnice întreprinse de autoritățile române pentru realizarea acestui obiectiv. În context, a prezentat ultimele evoluții și stadiul demersurilor în acest dosar.

Reprezentanții CDR au evidențiat impactul benefic pe care apartenența României la spațiul Schengen îl va genera pentru dezvoltarea pieței interne, inclusiv prin crearea de avantaje suplimentare pentru economiile tuturor statelor membre. De asemenea, interlocutorii au agreat faptul că aderarea României la spațiul de liberă circulație va contribui la creșterea stabilității economice în regiune, impulsionarea competitivității economiei europene și a rezilienței Uniunii în ansamblul său.

În cadrul discuțiilor, au fost menționate mai multe sectoare economice care ar putea beneficia în principal de ridicarea controalelor la frontierele interne și reducerea timpilor de așteptare, în special sectorul transporturilor și celelalte ramuri pe care acesta le deservește.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat faptul că România a pledat constant pentru importanța funcționării fără sincope a Pieței Unice, iar eliminarea barierelor care limitează libera circulație între statele membre UE va avea o contribuție directă în acest sens, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

La întrevedere au participat reprezentanți ai următoarelor organizații membre CDR: Consiliul Investitorilor Străini, Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, American Chamber of Commerce in Romania, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceze din România.

 

Sursa: Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reprezentanților Coaliției pentru Dezvoltarea României