În continuarea informațiilor transmise la data de 5 februarie a.c. (http://www.mae.ro/node/57721) cu privire la situația deosebită în care se află trei cetățeni români pe teritoriul Regatului Danemarcei, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autoritățile daneze, în regim de urgență, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanții ambasadei i-au vizitat în data de 6 februarie 2022 pe părinții minorului, în centrele de detenție în care aceștia se află în prezent. În dialogul cu cei doi cetățeni români, reprezentanții misiunii diplomatice s-au asigurat că aceștia își cunosc drepturile și le-au furnizat material informativ cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reținute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidențiat cetățenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere. Cetățenii români au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenție, că au avut întâlniri cu avocații acestora și că beneficiază de sprijinul lor. 

Totodată, diplomații români i-au informat pe părinții minorului cu privire la starea de sănătate a acestuia și le-au confirmat faptul că sunt în dialog permanent cu membrii familiei extinse. Au subliniat, de asemenea, că autoritățile române competente acordă o atenție deosebită cazului, fiind sesizate și implicate și instituțiile statului român cu atribuții în materie de asistenţă şi protecție a minorilor. 

În contextul vizitelor, reprezentanții ambasadei au inițiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, la data de 6 februarie 2022 a certificatului de naștere românesc.

MAE precizează că, potrivit normelor legale ale statului de reședință, autoritățile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind la data de 31 ianuarie 2022 măsura de plasament temporar asupra minorului. În context, reprezentanții ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalității daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor și familiilor acestora, conform prevederilor legislației daneze, și au solicitat sprijinul autorităților daneze în vederea obținerii acordului privind vizitarea minorului la spital.

MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autoritățile daneze, cu părinții minorului și cu avocații desemnați ai acestora și acordă protecția și asistența consulară cetățenilor români conform competențelor, cu respectarea normelor legale.

Sursa: Precizări de presă