Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a participat vineri, 10 iunie 2022, la masa rotundă “UNESCO în România”, dedicată sărbătorii a 50 de ani de la adoptarea Convenției 1972 UNESCO privind protecția patrimoniului mondial cultural şi natural.

Pe agendă au figurat teme legate de rolul UNESCO în protejarea și conservarea patrimoniului mondial, atât cel natural, peisaje culturale, situri și monumente, cât și elemente de patrimoniu imaterial al României, precum și soluții concrete pentru salvgardarea și promovarea acestuia.

Pe lângă componenta de masă rotundă, evenimentul a inclus și lansarea a două proiecte speciale, concepute de Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru marcarea momentului aniversar: harta interactivă a elementelor culturale UNESCO din România și un exercițiu de explorare a viitorului, prin intermediul proiectului “România în 2056, la 100 de ani de la aderarea la UNESCO”.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat pentru relații interinstituționale a subliniat că harta interactivă a elementelor culturale UNESCO din România (monumente, situri, peisaje naturale și elemente imateriale) reprezintă un pas important și necesar spre digitalizare și dezvoltare tehnologică,  dimensiuni fără care este imposibil să ne mai imaginăm prezentul și să privim către viitor.

„În cei 66 de ani de la aderare, prezența românească în peisajul UNESCO a fost în continuă creștere și diversificare, iar efortul de înscriere a valorilor românești în circuitul universal trebuie să continue. Avem încă multe de oferit și este momentul să ne punem în valoare resursele de patrimoniu pe care le deținem, un deziderat pe care-l putem însă atinge numai printr-o foarte bună cooperare interinstituțională”, a declarat secretarul de stat Janina Sitaru.

Reprezentantul MAE a relevat totodată importanța pentru România a colaborării cu UNESCO, în calitate de membru activ și partener stabil de-a lungul deceniilor, în implementarea convențiilor și protocoalelor internaționale ale organizației, în vederea atingerii principiilor de bază ale Națiunilor Unite și a obiectivelor majore în domeniile culturii și patrimoniului, educației, științei, multilateralismului, drepturilor omului, apărării și consolidării păcii, inclusivității, rezilienței și valorilor democratice.

Evenimentul a fost organizat la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în sistem hibrid, discuțiile fiind deschise de ministrul educației Sorin Câmpeanu, în calitate președinte, și de Madlen Șerban, în calitate de secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Simona Miculescu, alături de reprezentanți ai Ministerul Culturii, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutului Național al Patrimoniului, precum și ai mediului asociativ.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru la evenimentul dedicat aniversării a 50 de ani de la adoptarea Convenției privind protejarea patrimoniului mondial cultural și natural