Secretarul de stat pentru afaceri globale È™i strategii diplomatice Traian Hristea a participat vineri, 18 noiembrie 2022, la cea de a 43-a sesiune a ConferinÈ›ei Ministeriale a Francofoniei (CMF), organizată la Jerba (Tunisia), în pregătirea celei de a XVIII-a ConferinÈ›e la nivel înalt a È™efilor de stat sau de guvern din cele 88 de state È™i guverne membre, asociate È™i observatoare ale OrganizaÈ›iei InternaÈ›ionale a Francofoniei (OIF) – Sommetul Francofoniei (19-20 noiembrie 2022, Jerba, Tunisia).

Conferința Ministerială a Francofoniei a prilejuit un schimb de opinii privind evoluțiile recente în domeniul păcii și securității din spațiul francofon, pe fondul agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și al impactului asupra celor 88 de state și guverne membre OIF, majoritatea din Africa, puternic afectate de criza alimentară, energetică și financiară. La aceasta se adaugă și alte provocări majore, precum situația politică și de securitate din regiunea Sahelului, schimbările climatice, efectele pandemiei de COVID-19 sau provocările spațiului digital.

În cadrul Conferinței Ministeriale, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a arătat că agresiunea militară ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse în Ucraina are un impact semnificativ asupra securității și stabilității la nivel global, inclusiv în spațiul francofon. S-a referit la consecințele globale ale războiului împotriva Ucrainei și a prezentat eforturile României pentru atenuarea efectelor crizei alimentare la nivel regional și internațional, evidențiind rolul substanțial al țării noastre în facilitarea exportului de cereale din Ucraina, contribuție importantă la combaterea insecurității alimentare mondiale. A menționat situația de vulnerabilitate deosebită în care se regăsește Republica Moldova în contextul războiului dus de Federația Rusă în Ucraina. A reliefat importanța solidarității internaționale în apărarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și ale Cartei ONU. A arătat, de asemenea, că deteriorarea situației de securitate în zona Sahelului, prezența și regresele în stabilitatea continentului african preocupă România, reafirmând voința politică de a contribui la procesele de stabilizare și reconstrucție din Sahel și, în general, din Africa. A evidențiat faptul că acțiunile maligne ale așa-ziselor companii private militare afiliate Federației Ruse și prezente în Africa, în special Grupul Wagner, periclitează eforturile țărilor din regiune pentru obținerea unei păci durabile și construirea bunei guvernări.

Secretarul de stat român a evidențiat, în același timp, contribuția solidă a României la promovarea învățării și utilizării limbii franceze, inclusiv prin continuarea principalelor programe emblematice ale Francofoniei derulate de România: cea de-a 15-a ediție a Programului de burse doctorale și postdoctorale “Eugene Ionescu†și cea de-a 20-a ediție a Cursului Superior Internațional din cadrul Jandarmeriei Române, organizat în colaborare de România și Franța, singurul curs francofon de acest gen recunoscut de ONU în această parte a Europei, cofinanțat de România și OIF.

În marja Conferinței Ministeriale, secretarul de stat Traian Hristea a avut o întrevedere cu omologul său, secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale în cadrul Ministerului pentru Europa și al Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Chrysoula Zacharopoulou. Au fost discutate principalele aspecte de pe agenda francofonă și cooperarea dintre România și Franța pe acest palier, inclusiv din perspectiva pregătirii aniversării, în 2023, a 30 de ani de apartenență a țării noastre la Francofonia instituțională.

De asemenea, în marja CMF, secretarul de stat Traian Hristea a avut o întrevedere cu Maria Ubach Font, ministrul afacerilor externe al Principatului Andorra, în cadrul căreia au fost discutate subiecte de interes reciproc în plan bilateral și internațional, cu accent pe aspecte economice și educaționale.

 

Informații suplimentare:

România este membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din  anul 1993. În 2007 a fost desemnată de către Secretarul General al Francofoniei “stat-far al francofoniei†în regiunea Europei Centrale și de Est. România participă activ la întâlnirile diferitelor structuri ale Francofoniei (Sommet, Conferința Ministerială, Consiliul Permanent, Conferințele ministeriale specializate și permanente – CONFEMEM și CONFEJES, Adunarea Parlamentară a Francofoniei) și operatorilor Francofoniei (Agenția Universitară a Francofoniei, TV5Monde, Universitatea Senghor și Asociația Internațională a Primarilor Francofoni) și la elaborarea documentelor strategice ale OIF.

Conferința Ministerială a Francofoniei (CMF - https://www.francophonie.org/node/45) asigură continuitatea politică a Sommet-ului Francofoniei, reunindu-se anual. Printre atribuțiile sale se numără asigurarea îndeplinirii deciziilor adoptate de Sommet, pregătirea Conferințelor la nivel înalt, definirea marilor axe ale acțiunii multilaterale francofone, adoptarea bugetului şi a repartizării acestuia, recomandarea admiterii de noi membri, crearea organelor subsidiare necesare. CMF dezbate și teme specifice (evoluții politice, demersuri pentru soluționarea pașnică a conflictelor în spațiul francofon, participarea statelor francofone la misiuni de menținere a păcii, promovarea diversității culturale și lingvistice etc.) și poate adopta rezoluții privind orice temă de pe agenda internațională sau pe subiecte de mare actualitate din spațiul francofon.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea la cea de a 43-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei