Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat vineri, 27 mai 2022, în format online, la Summitul umanitar extraordinar al Uniunii Africane de la Malabo (Guineea Ecuatorială). Evenimentul a fost deschis de Președintele Republicii Senegal și Președintele Uniunii Africane, Macky Sall, Președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, și Președintele Republicii Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Desfășurat pe fondul accentuării necesităților umanitare la nivel global, Summitul extraordinar al Uniunii Africane a urmărit încurajarea mobilizării de sprijin financiar din partea comunității internaționale, în scopul implementării unor soluții durabile, ca răspuns la provocările umanitare existente pe continentul african, determinate sau amplificate de conflicte violente, terorism, crize politice și economice, schimbări climatice, epidemii și boli endemice majore.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat angajamentul ferm al României pentru dezvoltarea durabilă a statelor africane, cu accent pe securitatea umană, ca precondiție pentru pace și prosperitate. Din această perspectivă, a evidențiat faptul că situația fragilă din Africa a fost exacerbată și de recentele întreruperi ale proceselor de producție, ale lanțurilor de aprovizionare și ale comerțului cu produse agricole, îngrășăminte și materii prime, înregistrate ca urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și, implicit, a blocadei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În acest spirit, secretarul de stat a subliniat faptul că acțiunile României de asistență oficială pentru dezvoltare în Africa, conform Programului multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistența umanitară în perioada 2020-2023, vizează promovarea păcii și securității, combaterea efectelor schimbărilor climatice, asigurarea securității alimentare, precum și consolidarea sistemelor de sănătate. Mai mult, a pledat pentru o colaborare consolidată cu partenerii africani, reconfirmând astfel importanța pe care statul român o acordă soluțiilor agreate la nivel multilateral în abordarea crizelor multidimensionale, precum și principiilor consacrate în Carta ONU.

Oficialul român a amintit decizia de creștere a cuantumului alocat anual inițiativelor pentru Africa în perioada 2022-2025, precum și de recenta lansare a Fondului pentru viitorul Africii prin pace, educație și dezvoltare, ca instrument de asistență oficială pentru dezvoltare integrat. În acest context, a informat cu privire la contribuția României, în valoare de 150.000 de euro, alocată prin Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară aferent anului 2022, apelului umanitar al UNICEF în sprijinul copiilor și adolescenților din Mauritania și Niger. Această contribuție este în concordanță cu obiectivul României de a contribui la crearea unor condiții favorabile protecției drepturilor și demnității tinerilor, precum și a dezvoltării și bunăstării acestora.

 

Informații suplimentare:

La 27 mai 2022 a avut loc, la Malabo (Guineea Ecuatorială), Summitul umanitar extraordinar al Uniunii Africane, sub președinția senegaleză a organizației. Având în vedere decalajul dintre nevoile umanitare și resursele disponibile, evenimentul a vizat următoarele obiective: stabilirea agendei umanitare a Uniunii Africane pentru următorul deceniu, identificarea de soluții durabile, pledarea pentru finanțări adecvate și mobilizarea de resurse în vederea abordării crizelor umanitare complexe de pe continentul african.

Summitul a succedat primei ediții a Forumului Umanitar European (Bruxelles, 21-23 martie 2022), fiind parte a unui demers mai amplu de conștientizare a amplitudinii nevoilor cu caracter umanitar și a necesității menținerii subiectului finanțării adecvate pe agenda internațională. În același spirit, la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană (Bruxelles, 17-18 februarie 2022), statele africane și ale UE și-au afirmat, inter alia, angajamentul de a promova respectarea dreptului internațional umanitar, precum și de a identifica soluții de durată pentru atingerea securității, păcii și prosperității în regiune.

UE rămâne principalul investitor străin, partener comercial și de securitate și donator de asistență umanitară și pentru dezvoltare în Africa.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la Summitul umanitar extraordinar al Uniunii Africane