Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 4-5 iulie 2022, la Lugano (Elveția), la Conferința privind reconstrucția Ucrainei, manifestare ce a reunit participanți din circa 40 de țări și 20 de organizații internaționale, precum și reprezentanți ai sectorului privat, mediului academic și societății civile. Evenimentul a fost organizat de Confederația Elvețiană.

Conferința a abordat tematica reconstrucției Ucrainei și contribuția partenerilor internaționali, cu accent pe prioritățile, metodele și principiile reconstrucției, fiind dezbătute subiecte precum Planul pentru Reconstrucție și Dezvoltare al Ucrainei, recuperarea socială, economică, de mediu și a infrastructurii în urma daunelor și pierderilor cauzate de război, precum și reformele care sunt posibile sau necesare în situația actuală. Din această perspectivă, a fost subliniată nevoia unei abordări incluzive și a aplicării principiului responsabilității partajate în faza de redresare, pentru a asigura succesul acesteia.

La finalul Conferinței a fost adoptată “Declarația de la Lugano”, participanții angajându-se să sprijine Ucraina în procesul de reconstrucție timpurie, respectiv pe termen lung, inclusiv prin conectarea acestor procese cu perspectiva europeană a Ucrainei și statutul de țară candidată la UE. Au fost aprobate, de asemenea, principiile directoare ale procesului de reconstrucție (“Principiile de la Lugano”) și a fost propusă instituirea unei platforme de coordonare între Guvernul Ucrainei și toți partenerii săi bilaterali și multilaterali, organizațiile și instituțiile financiare internaționale, pentru implementarea Planului pentru Reconstrucție și Dezvoltare al Ucrainei. În egală măsură, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă, alături de actorii din plan local precum orașe, spitale sau instituții de învățământ, au fost invitate să încheie parteneriate cu entități omoloage ucrainene.

În intervenția sa, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat condamnarea în termenii cei mai fermi a agresiunii nejustificate și ilegale a Rusiei asupra Ucrainei și a scos în evidență faptul că invazia rusă a creat cea mai gravă criză de securitate și umanitară din ultimele decenii, cu consecințe multidimensionale pentru Ucraina, Europa și la nivel global, inclusiv prin exacerbarea, în mod intenționat, a crizei alimentare și energetice. A condamnat, totodată, atrocitățile comise de forțele armate ruse împotriva civililor ucraineni și a subliniat că România va sprijini eforturile de aducere în fața justiției a celor responsabili.

Oficialul român a evidențiat că sprijinirea eforturilor de redresare și reconstrucție ale Ucrainei reprezintă o prioritate pentru România, sens în care a anunțat angajamentul țării noastre de continuare a procesului de susținere a Ucrainei în plan politic, economic și umanitar. De asemenea, a arătat că, în calitate de stat membru al UE cu cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, țara noastră a acționat rapid pentru sprijinirea refugiaților din această țară, asistența imediată fiind completată de măsuri pentru facilitarea integrării sociale și profesionale a refugiaților.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a precizat că eforturile recente ale României s-au îndreptat și în direcția protejării rolului Ucrainei de exportator de produse agricole, în condițiile în care facilitarea transportului și tranzitului cerealelor ucrainene este vitală nu numai pentru economia Ucrainei, ci și pentru prevenirea și atenuarea penuriei de alimente în regiunile vulnerabile de pe tot globul. Astfel, a prezentat în acest context eforturile României pentru acest obiectiv. 

În egală măsură, oficialul român a salutat decizia istorică de acordare a statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Ucraina și, în context, a reiterat faptul că România a fost în mod tradițional unul dintre cei mai deschiși susținători ai agendei europene a Ucrainei. A anunțat că România sprijină pe deplin parcursul european al Ucrainei, sens în care este pregătită să pună la dispoziție expertiza sa.

 

Informații suplimentare:

Conferința privind reconstrucția Ucrainei (Ukraine Recovery Conference – URC 2022) a fost inițial planificată ca cea de-a cincea Conferință privind reformele din Ucraina, un eveniment politic organizat anual (primele patru ediții s-au desfășurat în Marea Britanie – 2017, Danemarca – 2018, Canada – 2019 și Lituania – 2021).

Pe fondul agresiunii declanșate de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, Ucraina și Elveția au decis reorientarea priorităților conferinței către teme relevante pentru Ucraina în actuala situație. În aceste condiții, conferința de la Lugano a fost redenumită Conferința privind reconstrucția Ucrainei și s-a concentrat pe procesul de reconstrucție timpurie și pe termen lung, inclusiv prin organizarea de sesiuni tematice (economic, infrastructură, energie, digitalizare, mediu, politici sociale).

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la Conferința privind reconstrucția Ucrainei