Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat miercuri, 9 martie, la dezbaterea Provocările agriculturii românești în contextul strategiei UE „De la fermă la consumator” și a noii politici agricole comune (PAC), organizată de Institutul European Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, sub egida Conferinței privind viitorul Europei, în format videoconferință. Dezbaterea a abordat o temă de interes pentru cetățeni, respectiv asigurarea siguranței alimentare și stimularea calității producției agricole, în consens cu documentele strategice europene din domeniu.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat succint rezultatele discuțiilor recente din Franța ocazionate de reuniunile Consiliului Afacerilor Generale (3-4 martie, Arles) și Consiliului Afacerilor Externe –  componenta Dezvoltare (6-7 martie, Montpellier). În context, a subliniat că agricultura, pescuitul, acvacultura și alimentația sunt sectoare care și-au demonstrat reziliența în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și care nu au permis crizei sanitare să dea naștere unei crize în materie de securitate alimentară. A evidențiat, totodată, măsurile excepționale luate în sprijinul acestor sectoare, dar si intențiile UE de a intensifica coordonarea la nivel european pentru a se asigura că cetățenii nu se confruntă cu penurii de alimente, în vremuri de criză. Astfel, a menționat Planul de urgență adoptat la 12 noiembrie 2021, care evidențiază reziliența generală a sistemului alimentar al UE, identifică neajunsurile existente și prezintă acțiuni pentru îmbunătățirea pregătirii la nivel european, printre acestea numărându-se crearea unui mecanism european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară.

Oficialul MAE a relevat imperativul dezvoltării agriculturii și a producției de alimente pe baze durabile, de natură să faciliteze atingerea țintelor climatice și de creștere economică, în paralel cu diversificarea cercetării și inovării în materie, prin utilizarea de programe precum Horizon Europe. A pledat pentru eficientizarea utilizării resurselor umane și naturale, creșterea productivității în sectorul agricol, schimbul de bune practici și transferul de expertiză între statele membre ale UE.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat importanța implicării cetățenilor români în dezbaterile organizate sub egida Conferinței privind viitorul Europei, în scopul promovării de idei, proiecte și propuneri care urmează să fie reținute în eforturile ulterioare de a aduce instituțiile europene mai aproape de cetățeni și de a răspunde intereselor și preocupărilor acestora. A exprimat convingerea că obiectivul Conferinței de implicare cât mai activă a cetățenilor în dezbateri va fi atins și, de asemenea, certitudinea că procesul de consultare a acestora va conduce la edificarea unei Uniuni Europene mai reziliente, mai unite și mai coezive.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la dezbaterea Provocările agriculturii românești în contextul strategiei UE „De la fermă la consumator” și a noii politici agricole comune (PAC)