Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat, în perioada 19 – 20 mai 2022, la Torino, Italia, la reuniunea ministerială a Consiliului Europei.

Reuniunea de la Torino a marcat și transferul Președinției Comitetului Miniștrilor de la Italia la Irlanda, care va exercita mandatul în perioada mai – noiembrie 2022.

Dezbaterile în cadrul reuniunii ministeriale s-au axat asupra consecințelor agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, în contextul în care, după cum este cunoscut, Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a decis, la 16 martie 2022, ca Federaţiei Ruse să îi înceteze calitatea de membru al Consiliului Europei, după 26 de ani de apartenenţă la organizaţia de la Strasbourg.

În intervenţia sa, secretarul de stat Cornel Feruţă a reiterat condamnarea agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a exprimat susţinerea pentru poporul ucrainean, grav afectat de conflict. Oficialul român a subliniat că România sprijină activ eforturile comunității internaționale pentru investigarea încălcărilor, de către forțele ruse, ale dreptului internațional, ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar. A reamintit angajamentul ferm al țării noastre de a sprijini și oferi asistență refugiaților ucraineni. În același timp, Cornel Feruță a subliniat faptul că autorităţile române au aprobat ca România să formuleze o cerere de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie.

Luând în considerare actualul context geopolitic, secretarul de stat român a subliniat necesitatea îmbunătăţirii eficienţei şi vizibilităţii Consiliului Europei, prima organizaţie care a reacţionat după agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Intervenţiile șefilor de delegații au reiterat condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, subliniind susținerea independenței, integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, precum și solidaritatea cu poporul ucrainean. Aceștia au adoptat o Decizie politică privind consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi importanţa unei reacţii unitare la nivelul statelor membre, precum şi un set de decizii privind rolul Consiliului Europei în domeniul prevenirii și soluționării conflictelor și crizelor în domeniile de referinţă  – stat de drept, democraţie şi drepturile omului.  

În marja sesiunii ministeriale, secretarul de stat Cornel Feruţă a avut mai multe discuții cu șefi ai delegațiilor statelor membre și o întrevedere bilaterală cu omologul elveţian, Livia Leu Agosti. Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de cooperarea bilaterală, cu accent pe cooperarea economică sectorială, respectiv teme privind cercetarea, educaţia, energia, digitalizarea. Totodată, au discutat importanţa contribuţiei Elveţiei la Politica de coeziune a UE. În contextul agresiunii împotriva Ucrainei, au trecut în revistă consecinţele de natură politică, militaro-securitară şi economică asupra regiunii şi continentului european.

 

Informații suplimentare:

Comitetul de Miniştri este format din câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei. Președinția Comitetului Miniştrilor este deținută pentru o perioada de 6 luni de fiecare stat membru al Consiliului Europei în ordine alfabetică. Din anul 2004, sesiunile ministeriale au loc o singură dată pe an.

România a fost invitată să adere la Consiliul Europei (CoE) prin Rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri (CM), adoptată la 4 octombrie 1993. România a deţinut Preşedinţia Comitetului Miniştrilor în perioada noiembrie 2005-mai 2006.

Sursa: Participarea secretarului de stat Cornel Feruță la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei (Torino, 19 – 20 mai 2022)