Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat marți, 7 iunie 2022, la deschiderea conferinței „Rolul Inițiativei celor Trei Mări în accelerarea decuplării energetice a UE de Rusia” („The Role of the Three Seas Initiative in accelerating the EU Energy decoupling from Russia”), care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Reuniunea, organizată de către Ambasada Republicii Polone la București și ONG-ul Expert Forum, a adus în dezbatere contribuția Inițiativei celor Trei Mări la implementarea politicii energetice europene, în contextul accelerării eforturilor guvernamentale de a reduce dependența de sursele de energie și de coridoarele de transport ale Federației Ruse.

Reprezentantul MAE român a reiterat sprijinul ferm al României pentru obiectivele Inițiativei celor Trei Mări și interesul constant al țării noastre pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport, energie și digitale, care conectează nordul și sudul părții estice a Uniunii Europene. În acest context, a reamintit recentul acord semnat la Davos, în marja Forumului Economic Mondial, la 24 mai 2022, de către Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, prin care vor fi derulate proiecte de investiții în infrastructura de gazoducte din România. 

Totodată, secretarul de stat Cornel Feruță a reafirmat deschiderea României față de consolidarea cooperării cu statele participante și cu partenerii like-minded ai Inițiativei, pentru impulsionarea implementării proiectelor de conectivitate energetică strategică, cu impact direct asupra dezvoltării economice și creșterii rezilienței regiunii.

 

Informații suplimentare

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital.

Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

 

 

 

Sursa: Participarea secretarului de stat Cornel Feruță la deschiderea conferinței „Rolul Inițiativei celor Trei Mări în accelerarea decuplării energetice a UE de Rusia”