Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat marți, 17 mai 2022, la Paris, la Conferința OCDE la nivel înalt privind Sud-Estul Europei, cu tema “Human Capital Flight – Shaping the Future Together”. Oficialul român a fost vorbitor în cadrul panelului “Talent Transformation in South East Europe: Develop today’s Human for Tomorrow’s Capital”.

Conferința a fost organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), sub egida programului său regional pentru Europa de Sud-Est, susținut și de România.

România a fost invitată la Conferință atât prin prisma expertizei deținute în plan regional și în domeniul digital, cât și a calității de stat candidat la aderare la OCDE, într-un context în care relațiile dintre România și organizație cunosc o nouă dinamică.

Diplomatul român a prezentat, în intervenția sa, politica Guvernului român de întărire a încrederii în politicile digitale și beneficiile oferite de digitalizare în relația guvern-cetățean. A punctat, totodată, rezultatele recente ale autorităților române în domeniul trecerii de la e-government la digital government.

În cadrul dezbaterii, oficialul român s-a referit la provocările transformării digitale și ale proceselor legate de implementarea acesteia în practică, la sectoarele incluse în digitalizare, precum și la dezvoltarea politicilor privind depășirea situațiilor subsumate “digital divide”.

În marja reuniunii, secretarul de stat Cornel Feruță a avut discuții cu vice-ministrul pentru afaceri externe al Bulgariei, Velislava Petrova, privind următoarele etape ale procesului de aderare la OCDE a celor două țări.

 

Informaţii suplimentare:

Programul regional al OCDE pentru Europa de Sud-Est a fost adoptat în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est (PSESE) încă din anul 2000. OCDE organizează anual reuniuni la nivel înalt pentru țările din regiune pe teme privind concurența, guvernanța economică, IMM-urile, tranziția verde și cea digitală, investițiile și altele.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis, prin adoptarea unei rezoluții, demararea discuțiilor de aderare a României la organizație, alături de celelalte cinci țări candidate (Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru).

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat Cornel Feruță la Conferința la nivel înalt privind Sud-Estul Europei “Human Capital Flight – Shaping the Future Together”