Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 14 noiembrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Agenda reuniunii a inclus discuții aprofundate privind contracararea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului afacerilor externe ucrainean Dmytro Kuleba, evoluțiile recente din Balcanii de Vest, precum și din regiunea Marilor Lacuri din Africa. Totodată, miniștrii europeni au discutat despre operaționalizarea misiunii UE de monitorizare a graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și au abordat rezultatele reuniunii ministeriale UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, 6-18 noiembrie 2022), precum și evoluțiile din Liban și Iran.

În marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe român a participat, alături de miniștrii afacerilor externe din statele membre UE, și la un mic dejun informal cu liderul opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya. Cu prilejul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat îngrijorarea părții române față de deteriorarea situației interne din Belarus și a condamnat decizia autorităților de la Minsk de a sprijini agresiunea forțelor ruse împotriva Ucrainei, stat vecin, suveran și independent. În acest sens, a arătat că România susține adoptarea de noi sancțiuni împotriva Belarus.

Oficialul român a reiterat, în cadrul discuÈ›iei, menÈ›inerea unui rol activ al țării noastre în sprijinul societății civile din Belarus, a mediei independente È™i a opoziÈ›iei politice belaruse È™i a prezentat sprijinul concret acordat de România în beneficiul poporului belarus. A menÈ›ionat, printre altele, contribuÈ›ia României de 200.000 de euro la instrumentul â€European Endowment for Democracyâ€, în perioada 2021-2022, în sprijinul societății civile din Belarus È™i a libertății presei, la care se adaugă o sumă de 70.000 euro pentru anul 2022. Totodată, a făcut apel la unitatea opoziÈ›iei belaruse aflate în exil, ca principal factor în sprijinul È™i promovarea aspiraÈ›iilor democratice a cetățenilor belaruÈ™i din È›ară.

De asemenea, a subliniat importanța revitalizării formatului Parteneriatului Estic/PaE, ca un instrument foarte relevant la nivel regional. A evidențiat că România intenționează să organizeze în marja CAE din luna decembrie, împreună cu Cehia (ca președinție a Consiliului UE), Polonia și Suedia (ca state inițiatoare ale PaE), o reuniune de lucru cu participarea celorlalți miniștri de externe europeni pentru a discuta despre viitorul PaE, precum și despre adaptarea sa la noile realități geopolitice. A evidențiat faptul că PaE poate fi un instrument foarte util și pentru susținerea societății civile belaruse.

La rândul său, Svetlana Tihanovskaya a mulțumit României pentru sprijinul politic și diplomatic, precum și pentru asistența concretă furnizată.

Ministrul de externe român a mai participat, în marja CAE, la 13 noiembrie, și la o reuniune de lucru cu mai mulți omologi europeni (Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Suedia), găzduită de Polonia, cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Cu acest prilej, oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Ucrainei și Republicii Moldova, precum și pentru perspectivele europene ale Georgiei. A subliniat importanța continuării sprijinului substanțial, atât din partea UE, cât și din partea statelor membre, în plan politic și financiar pentru eforturile celor două state în implementarea eficientă a reformelor necesare avansării procesului de aderare, precum și a evidențiat necesitatea coordonării strânse între statele like-minded pentru a menține subiectul prioritar pe agenda UE.

ÃŽn cadrul discuÈ›iilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a salutat participarea omologului ucrainean la discuÈ›ii È™i a apreciat utilitatea schimbului constant de opinii cu privire la evoluÈ›iile din Ucraina. Oficialul român a evidenÈ›iat necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – politic, financiar, militar, economic – salutând lansarea È™i operaÈ›ionalizarea rapidă a misiunii de asistență militară a UE pentru antrenarea armatei ucrainene (EUMAM) È™i adoptarea unor măsuri de asistență în sprijinul acestei țări în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

Cu privire la sprijinul multidimensional pe care România îl oferă Ucrainei, a informat că peste 6.5 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate cu sprijinul țării noastre, inclusiv în cadrul proiectului Solidarity Lanes al UE, È™i a amintit de deschiderea săptămâna trecută,  de către prim-miniÈ™trii celor două țări, a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene – primul deschis de Ucraina cu un stat UE după declanÈ™area războiului, care va contribui la extinderea conectivității UE cu Ucraina. 

A reiterat necesitatea menținerii presiunii politice asupra Rusiei, inclusiv prin consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa acestui stat și adoptarea rapidă a unui nou pachet de sancțiuni, precum și prin continuarea coordonării la nivelul UE pentru izolarea internațională a Rusiei, menționând demersurile pe care țara noastră le face în dialogul cu statele terțe. De asemenea, Bogdan Aurescu a exprimat sprijin pentru identificarea celor mai eficiente și viabile căi juridice, în baza instrumentelor de drept internațional, pentru tragerea la răspundere a Rusiei și a celor vinovați de crima de agresiune împotriva Ucrainei. 

În cadrul discuțiilor, oficialul român a prezentat analiza părții române privind implicațiile agresiunii militare ruse în Ucraina și a readus în atenția oficialilor europeni impactul situației asupra Republicii Moldova. În context, a subliniat necesitatea creșterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, în sprijinul gestionării de către aceasta a multiplelor provocări cu care se confruntă, în special în domeniul securității energetice. A prezentat eforturile României de a furniza energie electrică Republicii Moldova. A salutat, în acest sens, pachetul financiar de sprijin anunțat de Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, în valoare de 250 milioane de euro, cu ocazia vizitei oficialului european la Chișinău (10 noiembrie 2022), precum și vizita Președintelui Parlamentului European Roberta Metsola (11 noiembrie 2022), ca semnale politice puternice de sprijin din partea UE pentru autoritățile de la Chișinău.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat și rolul celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat și lansat  în acest an la inițiativa sa și a omologilor german și francez, reuniune pe care o va co-prezida la Paris, la 21 noiembrie, alături de miniștrii de externe din Germania și Franța. A făcut un apel către statele membre să participe la această reuniune și să sprijine eforturile de susținere a Republicii Moldova în parcursul său european, precum și pentru combaterea efectelor războiului contra Ucrainei asupra securității energetice a Republicii Moldova. De asemenea, ministrul român a solicitat discutarea situației din Republica Moldova la o viitoare reuniune CAE, preferabil în luna decembrie.

Discuția privind Balcanii de Vest a avut loc în contextul pregătirilor pentru Summitul UE-Balcanii de Vest, care va avea loc la Tirana, la 6 decembrie 2022. Miniștrii de externe au trecut în revistă situația din statele din regiune, confruntate cu amenințări hibride, inclusiv atacuri cibernetice fără precedent, crize politice, energetice și economice prelungite. În acest context, ministrul român de externe a salutat perspectiva acordării unui pachet consistent de asistență în domeniul energiei pentru statele din regiune. Totodată, a reiterat susținerea pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, ținând cont de importanța regiunii pentru continentul european. În context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul pentru avansarea procesului de extindere, în baza meritelor proprii și a metodologiei revizuite privind extinderea. A salutat propunerea Comisiei Europene de acordare a statutului de candidat Bosniei și Herțegovinei, cu îndeplinirea celor opt pași menționați în Comunicarea Comisiei. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca toți partenerii din regiune să se alinieze la deciziile luate de UE în cadrul Politicii Europene de Securitate și Apărare. Nu în ultimul rând, a subliniat importanța detensionării situației din nordul provinciei Kosovo.

La punctul privind Afaceri curente, ministrul Aurescu a salutat operaționalizarea Capacității (misiunii) UE de Monitorizare în Armenia, expresie a angajamentului politic al Uniunii pentru pace și securitate în regiune. A menționat contribuția României, cu 4 monitori, adică peste 10% din totalul personalului misiunii și a reamintit că această misiune a fost rezultatul propunerii pe care ministrul Aurescu a făcut-o după turneul din iunie 2021 cu colegii austriac și lituanian, în Caucazul de Sud, în coordonare și cu mandatul Înaltului Reprezentant Josep Borrell.

De asemenea, miniștrii europeni au adoptat noi măsuri restrictive împotriva Iranului în domeniul drepturilor omului ca răspuns al UE la reprimarea protestelor din această țară. Totodată, au fost adoptate Concluzii ale Consiliului UE cu privire la Prioritățile cooperării cu Consiliul Europei pentru perioada 2023-2024, respectiv cu privire la Agenda Femei, pace și securitate.

 

 

 

Sursa: Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE