Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 11 mai 2021, la reuniunea ministerială a Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh, găzduită de Maroc, în cooperare cu Statele Unite ale Americii, la Marrakesh. Reuniunea a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe marocan Nasser Bourita și de subsecretarul de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul României pentru susținerea activităților specifice ale Coaliției, atât în cadrul Forțelor Coaliției, cât și prin intermediul contribuției naționale pentru susținerea eforturilor de stabilizare și acordare de asistență pentru dezvoltare statelor care au fost afectate de acțiunile ISIS/Daesh. A reiterat interesul României pentru asigurarea securității și stabilității Orientului Mijlociu și a Africii, unde se înregistrează o creștere a fenomenului terorist, și a subliniat susținerea fermă pentru statele africane din regiunea Sahel, care sunt angajate în combaterea rețelelor afiliate ISIS/Daesh și altor organizații extremiste, în conformitate cu angajamentele transmise de Președintele României Klaus Iohannis la Summitul Coaliției Sahel de la Paris, din 16 februarie 2022, și în cadrul Summitului UE – UA de la 17-18 februarie 2022.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentele României în ceea ce privește combaterea terorismului în zona Orientului Mijlociu, cu accent pe sprijinul acordat Irakului, precum și în regiunea Sahel. Șeful diplomației române a transmis preocuparea în creștere față de situația de securitate din Africa, în special în regiunea Sahel, și a evidențiat contribuția consistentă asumată de România în misiunile internaționale de combatere a fenomenului terorist în Africa, atât în cadrul Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh, cât și în alte formate. 

Ministrul român de externe a exprimat susținerea României pentru partenerii din Africa în eforturile de contracarare a activității rețelelor teroriste, reamintind decizia politică luată la cel mai înalt nivel, în 2021, privind participarea cu un contingent militar la forța multinațională împotriva terorismului Takuba în coordonare cu G5 Sahel. Șeful diplomației române a făcut un apel către partenerii din cadrul Coaliției să condamne și să respingă acțiunile maligne ale așa-ziselor companii private militare afiliate Federației Ruse și prezente în Africa, în special Grupul Wagner, ce periclitează eforturile țărilor din regiune pentru obținerea unei păci durabile și construirea bunei guvernări.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interdependența Europei, a Africii și a Orientului Mijlociu în ceea ce privește asigurarea securității cetățenilor în raport cu amenințarea teroristă reprezentată de ISIS/Daesh și alte grupuri teroriste afiliate.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că, dincolo de dimensiunea securitară, este necesară acordarea unei atenții speciale educației, care trebuie să fie un aspect central al eforturilor internaționale de prevenire și combatere a fenomenului terorist in Africa.

A precizat că România va lansa un Fond pentru Viitorul Africii prin Pace, Educație și Dezvoltare, ca parte a planificării bugetare multianuale a Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare, cu prioritate pentru regiunea Sahel. România intenționează să implementeze proiecte menite a contribui în mod direct la promovarea stabilității, bunei guvernări și rezilienței în Sahel, de exemplu în domeniul combaterii dezinformării și împuternicirii presei independente sau în gestionarea situațiilor civile de urgență.

Reunind peste 75 de reprezentanți ai statelor și organizațiilor internaționale membre ale Coaliției, între care majoritatea statelor membre NATO și UE, state partenere din Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu, Africa, Asia, precum și Uniunea Europeană, NATO, INTERPOL, evenimentul a oferit oportunitatea trecerii în revistă a rezultatelor acțiunilor de succes ale Coaliției din ultimii ani. În acest cadru, a fost subliniată necesitatea, printre altele, a continuării eforturilor pentru reconstrucția zonelor eliberate de sub controlul ISIS/Daesh, astfel încât să fie prevenită resurgența rețelelor teroriste.

De asemenea, reprezentanții statelor și organizațiilor internaționale din cadrul Coaliției au convenit menținerea angajamentelor în ceea ce privește acțiunile din domeniul civil de prevenire și combatere a ISIS/Daesh, în sensul stabilizării, combaterii finanțării terorismului, proceselor de reintegrare și reabilitare, în paralel cu acțiunile de anchetare și judecare a celor care au comis crime și atrocități în regiune. O atenție specială a fost acordată evoluțiilor din Africa, unde tendințele de reorientare și reorganizare a rețelelor teroriste afiliate ISIS/Daesh provoacă o îngrijorare din ce în ce mai mare. În aceste context, Coaliția își va consolida cooperarea cu autoritățile naționale și cu toate organizațiile regionale și internaționale implicate, pentru combaterea cât mai eficientă a răspândirii fenomenului terorist în Africa.

În cadrul reuniunii a fost agreată Declarația Coaliției Globale Anti- ISIS/Daesh și a fost convenită organizarea viitoarei sesiuni în acest format în 2023.

 

Informații suplimentare

Statele Unite ale Americii au anunțat, la 10 septembrie 2014, formarea unei coaliții internaționale pentru lupta contra ISIS/Daesh. În acest sens, eforturile de a concretiza o acțiune militară contra ISIS/Daesh au fost centralizate și consolidate prin inițierea Operațiunii Inherent Resolve (OIR). Coaliția funcționează pe baza Rezoluției Consiliului de Securitate ONU 2178 (privind luptătorii străini) și acționează în principal în cadrul operației OIR conduse de SUA, în baza art. 51 al Cartei ONU, cu obiectivul de neutralizare și, în cele din urmă, de distrugere a ISIS/Daesh.

În prezent, Coaliția este formată din 85 de state și organizații internaționale și beneficiază de un Secretariat coordonat de SUA, la Washington.

România este angajată din 2016 atât în cadrul Forțelor Coaliției (în cadrul Operațiunii Inherent Resolve și al Misiunii NATO în Irak), cât și prin intermediul contribuției pentru stabilizare și reconstrucție în statele afectate de acțiunile ISIS/Daesh.

 

Sursa: Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Reuniunea ministerială a Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh