Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va efectua o vizită în Emiratele Arabe Unite pentru a coordona lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va avea loc la Abu Dhabi, în perioada 21–22 iunie 2022. Sesiunea Comisiei de Cooperare are loc în contextul vizitei de lucru efectuate de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, în Emiratele Arabe Unite, în perioada 20-21 iunie a.c.

Reuniunea ministerială din data de 22 iunie 2022 va fi co-prezidată de șeful diplomației române, împreună cu Ahmed bin Ali Al Sayegh, ministrul de stat pentru afaceri economice și comerciale din Emiratele Arabe Unite. La 21 iunie au loc, în pregătirea plenarei ministeriale, întâlniri de lucru la nivel de experți.

Delegația română pentru Comisia de Cooperare este compusă din reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Energiei, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Economiei, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului și ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, alături de experți din cadrul altor ministere și instituții naționale.

Cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale de cooperare va reprezenta un bun prilej de evaluare a stadiului implementării deciziilor agreate cu ocazia primei ediții, desfășurată la București, în luna aprilie 2018, precum și pentru identificarea unor noi oportunități concrete de cooperare în domenii de interes comun, precum domeniul economic, transporturi maritime și aeriene, energie, IT&C, securitate cibernetică, agricultură și securitate alimentară, mediu și cercetare aerospațială.

Cu ocazia vizitei, șeful diplomației române va avea întrevederi cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale, șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, precum și cu ministrul de stat pentru afaceri economice și comerciale, Ahmed bin Ali Al Sayegh.

Discuțiile cu oficialii emiratezi se vor concentra pe modalitățile de consolidare a relațiilor bilaterale, cu accent pe domeniile politic, economic și securitar.

Totodată, interlocutorii vor avea un schimb aprofundat de opinii cu privire la evenimentele recente de pe agenda regională și internațională, cu accent pe efectele agresiunii ilegale și neprovocate a Federației Ruse în Ucraina, respectiv evoluțiile de securitate din regiunea Golfului.                 

 

Informații suplimentare

La 17 aprilie 2018 a fost semnat, la București, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea unei Comisii de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Documentul a creat cadrul general al cooperării bilaterale pe palierele politico-diplomatic, economic și sectorial, stabilind direcțiile principale de acțiune: identificarea și promovarea de proiecte specifice de interes ridicat pentru cooperarea bilaterală; organizarea de schimburi de experiență şi de bune practici în domenii de interes reciproc; realizarea de schimburi de informaţii referitoare la legislaţia economică; propunerea de măsuri de implicare a sectorului privat şi a societăţii civile în activităţile de cooperare bilaterală.

Comisia este prezidată de ministrul afacerilor externe, pentru România, iar periodicitatea organizării consultărilor este o dată la doi ani, alternativ în capitalele celor două state.

 

Sursa: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va co-prezida cea de-a doua reuniune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite