Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea joi, 17 noiembrie 2022, la Luxemburg, o rundă de consultări politice bilaterale cu ministrul afacerilor externe și europene Jean Asselborn, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o va efectua în Marele Ducat al Luxemburgului, la invitația omologului său.

Vizita ministrului afacerilor externe va urmări consolidarea dialogului excelent politico-diplomatic bilateral și aprofundarea relațiilor economice și sectoriale dintre cele două țări. Astfel, convorbirile vor viza extinderea cooperării sectoriale în domenii de vârf, în care Marele Ducat deține și poate oferi expertiză și asistență de un înalt nivel, precum servicii financiare, IT, securitate cibernetică, energie verde, clustere de cercetare și dezvoltare, agricultură, turism.

Ministrul român al afacerilor externe va reflecta interesul României de aprofundare a coordonării cu Marele Ducat al Luxemburgului în cadrul UE și NATO, urmând a fi discutate teme de interes reciproc din perspectiva agendei regionale, europene și globale, inclusiv gestionarea efectelor negative multiple ale agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Pe acest fond, cei doi miniștri ai afacerilor externe vor aborda și aspecte legate de contracararea crizei alimentare, a impactului războiului din Ucraina asupra altor state din regiune, cu accent asupra Republicii Moldova, susținerea securității energetice și a demersurilor vizând reducerea dependenței energetice de Federația Rusă.

Ministrul Aurescu va prezenta, de asemenea, stadiul procesului de aderare a României la spațiul Schengen și va mulțumi omologului său pentru sprijinul constant al Luxemburgului pentru acest obiectiv.

Sursa: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea consultări politice la Luxemburg cu omologul său Jean Asselborn