Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa miercuri, 11 mai 2022, la reuniunea ministerială a Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh, care se va desfășura la Marrakesh, Regatul Maroc. Reuniunea va fi co-prezidată de Statele Unite ale Americii și de Regatul Maroc, reunind peste 75 de reprezentanți ai statelor și organizațiilor internaționale membre ale Coaliției, între care majoritatea statelor membre NATO și UE, state partenere din Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu, Africa, Asia, precum și Uniunea Europeană, NATO, INTERPOL. 

În cadrul reuniunii ministeriale vor fi analizate acțiunile Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh din ultimul an și vor fi decise principalele linii de acțiune și priorități pentru continuarea combaterii amenințării teroriste la nivel regional și global. Principalele teme de dezbatere vor viza situația de securitate din Irak, Siria, precum și evoluția fenomenului terorist pe continentul african și în Afganistan.

Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția contribuția României sub egida Coaliției, țara noastră fiind angajată din 2016 atât în cadrul Forțelor Coaliției (în cadrul Operației Inherent Resolve și al Misiunii NATO în Irak), cât și prin intermediul contribuției pentru stabilizare și reconstrucție în statele afectate de acțiunile ISIS/Daesh.

Totodată, șeful diplomației române va folosi acest prilej pentru a transmite un mesaj de susținere pentru eforturile Coaliției de a învinge definitiv ISIS/DAESH și pentru oprirea riscului de resurgență a amenințării rețelelor teroriste, printr-o abordarea integrată, care să reunească dimensiunile politice, militare, precum și cele sociale și economice.

În marja reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va avea și o serie de întrevederi bilaterale.
 

Informații suplimentare

Statele Unite ale Americii au anunțat, la 10 septembrie 2014, formarea unei coaliții internaționale pentru lupta contra ISIS/Daesh. În acest sens, eforturile de a concretiza o acțiune militară contra ISIS/Daesh au fost centralizate și consolidate prin inițierea operațiunii Inherent Resolve (OIR). Coaliția funcționează pe baza Rezoluției Consiliului de Securitate ONU 2178 (privind luptătorii străini) și acționează în principal în cadrul operației OIR conduse de SUA, în baza art. 51 al Cartei ONU, cu obiectivul de neutralizare și, în cele din urmă, de distrugere a ISIS/Daesh.

În prezent, Coaliția este formată din 85 de state și organizații internaționale și beneficiază de un Secretariat coordonat de SUA, la Washington. 

 

Sursa: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă la Reuniunea Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh