Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit joi, 25 august 2022, la sediul instituției, un grup de stagiari din cadrul Programului Oficial de Internship al Guvernului României.

Într-un cadru interactiv și deschis, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat reperele acțiunii diplomatice ale României în această perioadă, în strânsă legătură cu evoluțiile actuale în plan regional, european și global, punând accentul asupra importanței instituției Diplomației și a activității diplomatice, precum și a adaptării acesteia în contextul crizei de securitate generate de agresiunea rusă în Ucraina, pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale ale diplomației române: promovarea și apărarea intereselor naționale ale României, precum și asigurarea securității cetățenilor români, în sensul cel mai amplu.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a menționat faptul că anul 2022 marchează 160 de ani de diplomație română modernă, în care politica externă a României a fost gestionată și dezvoltată, mai ales în momente esențiale, de cumpănă, de diplomați dedicați, acest an având o semnificație deosebită pentru Ministerul Afacerilor Externe, care a jucat un rol deosebit în istoria României, ca vector de modernizare și progres. În context, șeful diplomației române a amintit faptul că, imediat după înființarea instituției ca Departament al Trebilor Străine și de Stat, în anul 1862, diplomații români au asigurat îndeplinirea obiectivului fundamental al recunoașterii internaționale și desăvârșirii Unirii Principatelor, o primă sarcină îndeplinită cu succes, urmată de multe alte obiective extrem de importante pentru evoluția și devenirea României moderne.

În egală măsură, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat și necesitatea ca politica externă a țării noastre să rămână, pe termen lung, o temă de consens național, susținând reziliența internă și externă a statului și prioritățile urmărite de România.

În același timp, șeful diplomației române a pus accentul și asupra modernizării Ministerului Afacerilor Externe, ca instituție, inclusiv prin faptul că aproape 50% din numărul total al angajaților MAE sunt, în prezent, femei, iar din numărul total al persoanelor care ocupă funcții de conducere la nivelul Centralei MAE, femeile reprezintă aproximativ 54%, asigurând conducerea la toate nivelurile: secretar de stat, secretar general, director general, director, director adjunct. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că media de vârstă în rândul angajaților MAE este în curs de întinerire, în special pe fondul organizării, începând cu anul 2021, de îndată ce cadrul legal și condițiile pandemice au permis, a unei serii de concursuri de admitere pentru posturi diplomatice și consulare, precum și pentru funcții de execuție specifice MAE.

Încurajând tinerii prezenți să se îndrepte către o carieră diplomatică, ministrul Bogdan Aurescu a împărtășit din experiența sa și a descris profilul diplomatului modern, caracterizat prin îmbinarea unui set de cunoștințe vaste și de metode de lucru interdisciplinare cu un set larg de abilități profesionale și personale, de cunoștințe extinse de relații internaționale, drept internațional, istorie, economie, cultură, geografie și o serie de alte domenii conexe. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pus accentul asupra importanței pregătirii temeinice a tinerilor diplomați și a cunoașterii de limbi străine, dar și a pasiunii pentru relațiile internaționale, având în vedere atât complexitatea acestei profesii, care implică și multe restricții, cât și nevoia constantă de rezistență la stres, adaptabilitate, flexibilitate în acest mediu, precum și de bune capacități de comunicare. Ministrul a subliniat și faptul că diplomația presupune mai ales un efort de echipă, bazat pe performanțe individuale, reiterând importanța rezultatelor palpabile ale acestui efort, care definesc în final pe fiecare dintre noi și echipa din care facem parte: „Așa cum le spuneam și colegilor mei din minister, important este ceea ce lași durabil în urma ta. Adică ești ceea ce faci. Într-un final, definiția dumneavoastră personală este legată de ceea ce ați făcut efectiv și ați lăsat în urmă.”

În acest context, ministrul afacerilor externe a subliniat și importanța esențială a dimensiunii afacerilor consulare în cadrul MAE, având în vedere nevoia permanentă de sprijin pentru cetățenii români aflați în întreaga lume. A amintit în acest sens amplul proces de reformă consulară, pe toate palierele, pe care l-a demarat în cadrul mandatului său și care va continua în ritm susținut în perioada următoare. De altfel, stagiarii au vizitat în cursul zilei și Centrul de Pregătire a Personalului Consular din cadrul MAE, pentru a afla detalii, în mod nemijlocit, despre activitatea consulară a MAE.

În discuțiile purtate cu tinerii prezenți, ministrul Bogdan Aurescu a abordat teme precum eforturile multidimensionale de sprijin ale României pentru Ucraina în contextul invaziei ruse, sprijinirea obținerii statutului de candidat la aderarea la UE al R. Moldova, subliniind că sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova reprezintă obiective importante pentru diplomația română deoarece creșterea rezilienței acestora și progresul acestor state în parcursul lor european contribuie la consolidarea securității României în sens larg. De asemenea, s-a referit la aspecte care țin de practica negocierii tratatelor internaționale și provocările legate de aplicarea acestora, inclusiv cu posibilitatea stagiarilor de a consulta în cadrul vizitei tratate încheiate de România, demersurile active în ceea ce privește obiectivele actuale de politică externă ale României, inclusiv aderarea României la spațiul Schengen, procesul de aderare a țării noastre la OCDE, creșterea profilului internațional și rolului activ al României în cadrul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prin obținerea de rezultate foarte bune la Summitul aliat de la Madrid și găzduirea, în luna noiembrie a acestui an, a reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO.

 

 

Sursa: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a primit la sediul MAE pe stagiarii din cadrul Programului Oficial de Internship al Guvernului României