Ministerul Afacerilor Externe salută introducerea, la data de 12 iulie 2022, în Senatul SUA, a proiectului de lege privind securitatea Mării Negre – Black Sea Security Act of 2022. Documentul a fost introdus de Jeanne Shaheen, președintele Subcomisiei pentru Europa și cooperarea regională de securitate din Comisia de relații externe a Senatului SUA (democrată), și Mitt Romney, membru al Comisiei de relații externe a Senatului SUA (republican) și are susținerea senatorilor Thom Tillis (republican), Chris Coons (democrat), Roger Wicker (republican) și Ben Cardin (democrat), fapt care demonstrează un puternic sprijin bipartizan din partea Senatului SUA.

Proiectul legislativ solicită Administrației de la Washington o politică mai robustă a SUA față de regiunea Mării Negre, inclusiv creșterea sprijinului pentru regiune din partea SUA, NATO și UE, asigurarea unei prezențe permanente și durabile pe Flancul Estic, precum și dezvoltarea relațiilor economice dintre SUA și regiunea Mării Negre, respectiv România, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia.

Această viziune corespunde pe deplin priorităților României, așa cum au fost comunicate în întâlnirile bilaterale la toate nivelurile, inclusiv cu prilejul consultărilor dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken, cu prilejul vizitei șefului diplomației române la Washington, în luna noiembrie 2021 (http://www.mae.ro/node/57103).

În document se solicită elaborarea, în termen de 12 luni, a unei strategii a SUA inter-agenții, urmărind creșterea angajamentului SUA pentru țările din regiune, dezvoltarea asistenței militare și coordonării cu NATO și UE, aprofundarea relațiilor economice, întărirea democrației și securității economice și energetice. Procesul inter-agenții trebuie să identifice inclusiv resursele necesare implementării strategiei pentru perioada 2024-2026.

Necesitatea unei cooperări strânse între România și SUA în ceea ce privește elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră reprezintă o temă constantă promovată de România în ultimii ani.  

Demersurile privind creșterea profilului regiunii Mării Negre au fost reflectate inclusiv în Noul Concept Strategic al NATO, adoptat la Summitul de la Madrid, în cadrul căruia Marea Neagră a fost recunoscută ca regiune de importanță strategică pentru NATO, fiind astfel reflectată în mod adecvat relevanța sa pentru Alianța Nord-Atlantică.

În marja Summitului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a abordat extensiv aceste teme, inclusiv în cadrul discuțiilor cu senatorii americani membri ai Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, delegație condusă de senatoarea Jeanne Shaheen, inițiatoarea proiectului legislativ (https://www.mae.ro/node/59028) și din care au făcut parte și senatorii Thom Tillis (republican), Chris Coons (democrat), care susțin proiectul legislativ menționat.

De asemenea, ministrul Aurescu a co-prezidat, la 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, un alt susținător al proiectului, dezbaterile reuniunii “Black Sea Security Summit”, organizată în premieră în România, la Constanța, de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki) (https://www.mae.ro/node/59047). Senatorul american Roger Wicker este co-semnatar al proiectului de lege. 

MAE își exprimă convingerea că o consolidare a politicii externe a SUA față de regiunea Mării Negre va conduce la creșterea angajamentului comprehensiv al SUA față de regiune, în domeniile apărării, economic, al energiei, rezilienței democratice și interconectivității.

Proiectul legislativ are o puternică susținere bipartizană, urmând a parcurge etapele uzuale din procesul legislativ american, respectiv dezbaterea în comisii, solicitarea opiniei departamentelor și agențiilor vizate și apoi supunerea spre vot în comisii, respectiv în plen. După adoptarea de către Senat, proiectul va intra în analiza Camerei Reprezentanților, unde va parcurge etape similare. După adoptare, proiectul de lege ar urma să fie promulgat de Președintele Statelor Unite. Textul proiectului de lege poate fi consultat aici:

https://www.shaheen.senate.gov/imo/media/doc/Black%20Sea%20Security%20Initiative%202022.pdf

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe salută introducerea în Senatul SUA a legislației privind stabilirea unei strategii a SUA privind regiunea Mării Negre