Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea miercuri, 27 aprilie, a Raportului Special 301 al Reprezentantului SUA pentru Comerț (US Trade Representative) și anunțarea concomitentă a scoaterii României de pe Lista de Supraveghere a Raportului. Acest document anual se referă la situația protejării și aplicării drepturilor de proprietate intelectuală de către partenerii comerciali ai SUA.

Raportul special 301 din acest an evidențiază progresele semnificative realizate de România în ultima perioadă în privința protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Printre măsurile prezentate în raport pentru justificarea scoaterii României de pe lista sus-menționată se numără desemnarea în premieră a unui coordonator național în materie de proprietate intelectuală, crearea unui nou departament în cadrul Poliției pentru combaterea pirateriei on-line, alocarea de personal suplimentar pentru anchetarea cazurilor vizând încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum și reluarea coordonării grupului de lucru dedicat acestei tematici de către Procuratura Generală.

Progresele înregistrate de țara noastră și remarcate în Raportul special 301 au fost posibile datorită unei serii de acțiuni concertate ale Guvernului României, ale instituțiilor și partenerilor cu atribuții în domeniu, cu implicarea activă a Ministerului Afacerilor Externe. În cursul anului 2021, Prim-ministrul României a aprobat un Plan de acțiune în domeniul proprietății intelectuale, iar la 25 ianuarie 2022, prin decizie a premierului Nicolae Ciucă, domnul Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a fost desemnat coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.

 

Informații suplimentare

Raportul 301 este rezultatul unei evaluări anuale efectuate de Oficiul Reprezentantului SUA pentru Comerț/USTR, în baza Legii Comerțului din 1974, cu modificările sale ulterioare (Trade Act, 19 U.S.C. 2242), privind situația protejării și aplicării drepturilor de proprietate intelectuală de către partenerii comerciali ai SUA. În anul 2022 a fost analizată situația a peste 100 de state, parteneri comerciali ai SUA, dintre care 27 au fost plasate pe listele de supraveghere.

Raportul clasează partenerii comerciali ai SUA în două tipuri de liste: Watch List şi Priority Watch List. Includerea statelor pe listele respective indică probleme specifice existente la nivelul acestora cu privire la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, implementarea legislației sau accesul pe piețe pentru persoanele fizice şi juridice din SUA care depind de proprietatea intelectuală. 

România a fost în mod constant inclusă pe lista de supraveghere a Raportului 301 începând cu anul 1995.

Sursa: MAE salută scoaterea României de pe Lista de Supraveghere asociată Raportului Special 301 al Reprezentantului SUA pentru Comerț