Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 25 mai, a Zilei Africii, simbol al unității africane și al importanței acestui continent, la nivel global.

În acest an, Uniunea Africană (UA) a stabilit ca temă pentru marcarea Zilei Africii „Consolidarea rezilienței în materie de nutriție și securitate alimentară pe continentul african: consolidarea sistemelor agro-alimentare, a sistemelor de sănătate și de protecție socială, pentru accelerarea dezvoltării capitalului uman, social și economic.” Tema aleasă subliniază centralitatea securității alimentare pentru reziliența și dezvoltarea, la întregul său potențial, a continentului african, fiind în același timp deosebit de relevantă pentru gestionarea unor probleme de mare actualitate pentru întreaga omenire.

Cu ocazia marcării Zilei Africii, Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul la solidaritate, cooperare și coordonare, care trebuie asumate de întreaga comunitate internațională și de toate statele membre ONU, pentru asigurarea securității alimentare la nivel global și respectarea, astfel, a drepturilor universale ale omului. România apreciază că tema aleasă de Uniunea Africană pentru anul 2022 este cu atât mai importantă în contextul agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care are consecințe complexe, inclusiv din perspectiva securității alimentare, pentru numeroase state din diverse regiuni ale lumii, multe dintre acestea parteneri apropiați ai României și ai Uniunii Europene. Împiedicarea exporturilor agricole ale Ucrainei, prin blocarea porturilor sau distrugerea lor completă, ori imposibilitatea activităților agricole în condiții de conflict militar deschis sunt doar câteva exemple în ceea ce privește maniera în care războiul provocat de Federația Rusă  se conturează ca risc major la adresa securității alimentare a statelor din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea coagulării și eficientizării eforturilor de tip multilateral pentru coordonarea răspunsului internațional la efectele pe scară largă ale războiului din Ucraina, inclusiv în domeniul securității alimentare, cu prilejul reuniunii ministeriale „Apel la acțiune pentru securitatea alimentară globală” (“Global Food Security Call to Action”) (https://www.mae.ro/node/58700), precum și în cadrul dezbaterii cu tema „Menținerea păcii și securității internaționale – conflict și securitate alimentară” (https://www.mae.ro/node/58711), evenimente organizate de SUA la Sediul ONU din New York.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța abordării cu prioritate a dificultăților corelate insecurității alimentare și a găsirii de soluții internaționale coordonate. MAE remarcă și importanța conexiunii dintre asigurarea fluxului sistemelor alimentare și progresul în domeniul protecției climei, finanțării dezvoltării și al altor priorități cuprinse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Acțiunile multidimensionale întreprinse de România în sprijinul Ucrainei și al statelor importatoare de produse agricole din Ucraina vizează, pe de o parte, susținerea economiei ucrainene și facilitarea exporturilor ucrainene de cereale, iar pe de altă parte, limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global, inclusiv a celor ce afectează statele africane. Guvernul României, alături de partenerii săi economici interni, caută în permanență toate soluțiile posibile pentru a asigura tranzitul prin România al cerealelor și altor produse ucrainene către state terțe. Ca răspuns imediat la provocările impuse de războiul din statul vecin, autoritățile române facilitează tranzitul prin porturile Galați (pe Dunăre) și Constanța (cel mai mare port la Marea Neagră). În ultimele săptămâni, în contextul invaziei rusești în Ucraina, Constanța a devenit una din principalele porți de acces pentru transporturile de cereale ucrainene către terțe piețe. Până în prezent, peste 240.000 de tone de cereale au fost exportate din Ucraina prin Portul Constanța. Prin aceste demersuri complexe, România rămâne un contributor ferm la securitatea alimentară globală.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază rolul cheie pe care agricultura îl poate juca în dezvoltarea cooperării dintre Europa și Africa, așa cum s-a discutat de către liderii europeni și africani prezenți la cel de-al VI-lea summit UE-UA de la Bruxelles (17-18 februarie 2022). România poate împărtăși expertiză consolidată în domeniile zootehnic, fitosanitar, al îmbunătățirii funciare sau al utilizării durabile a pesticidelor. Sprijinirea dezvoltării sistemului agricol prin metode inovatoare, inclusiv prin punerea în aplicare a zonei continentale africane de liber schimb (AfCFTA), reprezintă o oportunitate unică atât pentru Africa, cât și pentru Europa, de a aprofunda comerțul bi-regional, de a promova investițiile și de a realiza o integrare economică favorabilă dezvoltării durabile și incluziunii sociale.

 

Informații suplimentare

Ziua Africii se serbează anual la 25 mai și marchează data la care, în anul 1963, a fost fondată Organizația Unității Africane, precursoarea actualei Uniuni Africane.

Uniunea Africană stabilește anual o temă de interes continental sub care să se organizeze manifestările de celebrare a Zilei Africii.

 

Sursa: MAE salută celebrarea Zilei Africii