Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea Zilei Internaționale a Dunării, eveniment celebrat anual pe data de 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. Aceasta marchează semnarea, la Sofia, la 29 iunie 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (ICPDR).

Ziua Dunării este dedicată cunoașterii și protejării fluviului care unește Europa de la vest la est, subliniind solidaritatea între cetățenii statelor care împart acest bun colectiv, dorința și responsabilitatea lor comună de a proteja această resursă prețioasă.

Ca în fiecare an, autoritățile centrale și locale, organizațiile non-guvernamentale, asociațiile și comunitățile științifice au fost invitate să organizeze activități independente sau comune, cu scopul sensibilizării populației cu privire la importanța Dunării și a afluenților ei.

 

Informații suplimentare:

Dunărea este un important fluviu internațional, curgând prin 10 state (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina), cu afluenți din alte șapte țări. Traversează patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. Curge către sud-est, pe o distanță de 2.850 km până la Marea Neagră. Pe o distanță de 1075 km, cursul fluviului se desfășoară pe teritoriul României, reprezentând cel mai extins sector național. Printre cele mai cunoscute zone din România aflate pe cursul Dunării sunt Delta Dunării și Parcul național Porțile de Fier. Delta Dunării (rezervație a biosferei UNESCO) este cea mai importantă arie protejată a României, cu o suprafață de 4.178 km², adăpostind peste 5.200 de specii.

În 2011, la inițiativa politică a României şi Austriei, a fost adoptată Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), aceasta fiind una dintre primele inițiative de amploare ale țării noastre la nivelul UE, după aderare. SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională a 14 țări din regiunea extinsă a Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macroregiunii prin implementarea politicilor şi legislației UE.

Pe parcursul anului 2022, România deține președinția Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Sursa: MAE salută aniversarea la 29 iunie a Zilei Internaționale a Dunării