Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță desfășurarea, la data de 1 iulie 2022, a unei noi reuniuni din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”, cu reprezentanții comunității românești și ai mediului asociativ românesc din Republica Turcia. Reuniunea s-a desfășurat în format hibrid, la Istanbul, cu participarea reprezentanților conducerii Departamentului Consular din cadrul MAE (DCons), ai Ambasadei României la Ankara, ai consulatelor generale ale României la Istanbul și Izmir, precum şi ai Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir”. Sesiunea de informare a fost moderată de către ambasadorul român la Ankara, domnul Ștefan Tinca.

În cadrul reuniunii, reprezentanții mediului asociativ românesc din Republica Turcia au semnalat o serie de elemente legate de contextul specific din acest stat, în special nevoia de a coagula mediul asociativ, de intensificare și diversificare a proiectelor în domeniul educației și culturii. În ceea ce privește activitatea consulară, membrii comunității românești participanți au informat despre problemele pe care cetățenii români le întâmpină în relația cu autoritățile locale cu ocazia încheierii unei căsătorii, nașterii unui copil sau obținerii cetățeniei turce, tendința autorităților fiind de a schimba prenumele în cele locale, generând astfel diferențe de prenume între documentele de identitate românești și cele turcești. De asemenea, au fost solicitate informații cu privire la stadiul procesului de obținere a documentelor exclusiv online și modalitățile de sprijin a cetățenilor români care nu dețin resursele tehnice necesare utilizării portalului www.econsulat.ro. Au fost abordate, de asemenea, și alte teme de interes pentru participanți, precum continuarea organizării unor cursuri de limba română, în special pentru copiii cetățenilor români care fac parte din familii mixte, precum și lecțiile învățate privind organizarea secțiilor de votare.

Pe parcursul dialogului, reprezentanții MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunității românești din străinătate, în special în ceea ce privește redimensionarea și modernizarea rețelei consulare a României, inclusiv în Republica Turcia, procesul de debirocratizare și digitalizare a serviciilor consulare și proiectele de îmbunătățire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro și Call Center, aspectele privind eliberarea cărții electronice de identitate și continuarea organizării de consulate itinerante (mobile).

Reprezentanții MAE și membrii comunității românești au purtat un dialog deschis, fiind subliniate demersurile și preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătățirea modului de relaționare și interacțiune a personalului consular cu solicitanții de servicii consulare.

Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale Departamentului Consular/MAE și Ambasadei României la Ankara.

În marja acestei sesiuni, a avut loc și o reuniune de coordonare cu reprezentanții misiunii diplomatice și oficiilor consulare ale României din Republica Turcia, fiind abordate teme de interes pentru cetățenii români, printre care și demersurile MAE pentru a veni în sprijinul turiștilor români care se deplasează către Republica Turcia, precum și întâlniri de lucru ale reprezentanților Ambasadei României la Ankara și ai Consulatului General al României la Istanbul cu conducerile punctelor de frontieră turco-bulgare Derekoy, Hamzabeyli şi Kapikule, pentru identificarea de soluții la problemele semnalate de către cetățenii români (timpii de așteptare mari la intrarea în Republica Turcia, lipsa unei informări afișate privind ordinea ghișeelor la care se efectuează formalitățile vamale și de pașapoarte, deseori lipsa ștampilei de intrare aplicată pe pașaport, imposibilitatea achitării amenzilor de circulație la nivel de poduri sau autostrăzi prin plată cu card bancar etc.).

MAE folosește acest prilej pentru a aminti cetățenilor români care doresc să călătorească în Republica Turcia să verifice valabilitatea pașaportului, care trebuie să fie de minimum 150 zile la momentul intrării în acest stat. De asemenea, cetățenii români sunt rugați să-și verifice pașaportul după îndeplinirea formalităților vamale, înainte să părăsească punctul de frontieră, pentru prevenirea omiterii aplicării stampilei de intrare în acest stat de către autoritățile Republicii Turcia.

 

Informaţii suplimentare:

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015, la inițiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, și a fost reluat în anul 2021, prin acțiuni de informare dedicate cetățenilor din afara granițelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activității consulare, în vederea asigurării asistenței și protecției cetățenilor români aflați în străinătate. Până în prezent au avut loc peste 30 de întâlniri cu reprezentanții comunității românești din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru și Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria, Statele Unite ale Americii.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de „Dialog cu diaspora pe teme consulare” sunt adaptate la problematica specifică din statul de reședință/circumscripția consulară. De asemenea, fiecare reuniune include și o sesiune de întrebări și răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanții MAE și ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare oferă comunităților și mediului asociativ românesc informații și clarificări cu privire la activitatea desfășurată în statele de reședință.

Demersul continuării programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” vine în sprijinul cetățenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, și creează astfel un cadru de dialog deschis și constant prin intermediul căruia reprezentanții comunităților românești au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalități de îmbunătățire a calității serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricțiilor impuse de criza sanitară asupra activității consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităților românești pentru anul 2022 prevede organizarea unui număr de nouă întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitați să participe membri ai comunităților românești din Europa (țările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania și Ungaria), Asia (Malaysia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia și continentul nord-american (Canada).

Sursa: MAE anunță desfășurarea unei noi reuniuni în cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”