Ministerul Afacerilor Externe a găzduit marți, 8 noiembrie 2022, prezentarea Dicționarului Mongol-Român, al cărui autor este ambasadorul Traian Laurențiu Hristea, secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice în cadrul MAE. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, E.S. Ambasadorul Mongoliei în România (cu reședința la Sofia), Lkhagvasuren Sayanaa, aflată în vizită de lucru la București, prof. univ. dr. Rodica Pop, consul onorific al Mongoliei în România, precum și reprezentanți ai mediului academic.

Evenimentul de lansare a fost moderat de Andrei Țărnea, director general pentru comunicare și diplomație publică în cadrul MAE.

Volumul reprezintă un instrument de consolidare a dialogului social și cultural dintre România și Mongolia, fiind, totodată, o lucrare cu caracter practic și conținut inedit.

Cu ocazia evenimentului de lansare, secretarul de stat de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a avut o întrevedere cu ambasadorul Mongoliei în România, prilej cu care interlocutorii au făcut o trecere în revistă a stadiului dialogului politic și a perspectivelor cooperării dintre România și Mongolia. Secretarul de stat Traian Hristea și ambasadorul Lkhagvasuren Sayanaa au convenit asupra necesității continuării eforturilor de dinamizare și promovare a cooperării bilaterale, din perspectiva potențialului existent, cu accent pe domeniile economic, educație, agricultură, energie, silvic, transporturi. Totodată, a fost exprimată dorința impulsionării relațiilor dintre cele două țări, fiind reiterat interesul pentru consolidarea dialogului prin consultări politice la nivelul ministerelor de externe român și mongol, analizarea și valorificarea oportunităților existente în domeniile de interes comun, cât și dezvoltarea relațiilor interumane, prin înfrățiri de orașe. Totodată, cei doi interlocutori au subliniat oportunitatea cooperării în continuare, inclusiv ca parte a dialogului dintre Uniunea Europeană şi Mongolia.

 

Sursa: Lansarea dicționarului mongol-român, realizat de ambasadorul Traian Hristea, secretar de stat