Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat joi, 14 aprilie 2022, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, prilej cu care a avut întrevederi cu Președintele Stevo Pendarovski, Prim-ministrul Dimitar Kovačevski și Președintele Adunării Parlamentare a Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi, precum și cu Vice-prim-ministrul și ministrul afacerilor europene Bojan Marichikj.

În cadrul întrevederii cu Președintele Stevo Pendarovski, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord și pentru deschiderea fără întârziere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, șeful diplomației române a subliniat importanța centrală a procesului de extindere pentru securitatea și stabilitatea regiunii și întregului continent, cu atât mai mult în contextul provocărilor generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost abordată și colaborarea foarte bună în cadrul NATO a celor doi Aliați și a fost subliniată interdependența dintre securitatea regiunii Balcanilor de Vest și securitatea la Marea Neagră, precum și interesul pentru intensificarea coordonării și solidarității aliate, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina. În acest sens, ministrul român de externe a subliniat importanța punerii rapide în aplicare a deciziei luate la Summitul NATO din 24 martie privind crearea în România a unui Grup de luptă aliat, respectiv a pregătirii adecvate a deciziilor Summitului de la Madrid din iunie privind transformarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în sensul consolidării consistente a acesteia pe termen lung. În acest scop, a fost convenit ca România și Republica Macedonia de Nord să se coordoneze în perioada următoare. Ministrul Aurescu a invitat partea nord-macedoneană să participe la structurile NATO din România, respectiv la Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București. 

De asemenea, cei doi demnitari au discutat despre impactul umanitar al crizei generate de invazia rusă, ministrul Aurescu prezentând efortul complex al autorităților române în gestionarea refugiaților sosiți în România, respectiv rezultatele hub-ului umanitar de la Suceava. 

În cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Dimitar Kovačevski, cei doi interlocutori au evidențiat creșterea și diversificarea schimburilor comerciale dintre România și Republica Macedonia de Nord, dar și potențialul de creștere al acestora și al investițiilor românești în Republica Macedonia de Nord. În acest sens, a reiterat propunerea de a organiza în acest an prima sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică. De asemenea, a propus examinarea posibilităților tehnice și comerciale de stabilire a zborurilor directe între cele două țări. Cei doi demnitari au discutat și despre extinderea cooperării în domeniul securității energetice, fiind subliniată importanța interconexiunilor de transport de gaze din regiune. 

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a transmis felicitări Guvernului Republicii Macedoniei de Nord pentru progresele înregistrate pe linia procesului de reformă, esențial pentru parcursul european al țării, încurajând continuarea eforturilor în același ritm. A asigurat de sprijinul României pentru deschiderea cât mai curând a negocierilor de aderare la UE.

În cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi, ministrul Bogdan Aurescu a încurajat intensificarea cooperării bilaterale pe linie parlamentară, în special în vederea avansării obiectivelor procesului de aderare la Uniunea Europeană și a programului de reforme, context în care Parlamentul are un rol decisiv.

Cu prilejul tuturor întrevederilor, șeful diplomației române a subliniat importanța comunităților înrudite de pe teritoriile celor două state ca liant între acestea și a continuării eforturilor comune pentru păstrarea identității etnice, culturale și lingvistice a persoanelor aparținând acestora. 

Discuția cu Vice-prim-ministrul și ministrul afacerilor europene Bojan Marichikj s-a concentrat pe cooperarea pentru susținerea eforturilor de aderare a Republicii Macedonia de Nord la UE, ministrul Aurescu reiterând disponibilitatea părții române de a pune la dispoziție întreaga sa expertiză. De asemenea, l-a invitat pe Vicepremierul Marichikj să facă o vizită de lucru în România în acest scop, invitație acceptată cu plăcere de acesta. 

Înaintea întrevederilor menționate, șeful diplomației române a avut o rundă de consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani: https://www.mae.ro/node/58429 și https://www.mae.ro/node/58428.

 

Sursa: Întrevederile ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Președintele Stevo Pendarovski, Prim-ministrul Dimitar Kovačevski și Președintele Adunării Parlamentare a Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi