Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut marți, 31 mai 2022, o întrevedere cu delegația Parlamentului Georgiei, condusă de Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Relații Externe și membru al Grupului Parlamentar de Prietenie Georgia-România. Delegația parlamentară georgiană s-a aflat în vizită în România, în perioada 30-31 mai 2022, în contextul aniversării, la 25 iunie 2022, a 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice româno-georgiene.

Cu această ocazie, a fost inaugurată la sediul MAE o expoziție de fotografii și copii ale unor documente diplomatice româno-georgiene referitoare la recunoașterea independenței Republicii Democrate Georgia de către România, la 18 februarie 1921.

În cadrul convorbirilor, secretarul de stat Iulian Fota a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Georgiei, în contextul depunerii de către autoritățile de la Tbilisi a cererii de aderare la Uniunea Europeană.

Demnitarul român a evidențiat importanța implementării reformelor asumate de către Guvernul de la Tbilisi, în vederea avansării aspirațiilor europene ale Georgiei. Oficialul român a reafirmat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei, în frontierele sale recunoscute internațional.

Cu această ocazie, a fost discutată pe larg situația din Ucraina, în contextul agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei. Oficialul român a reiterat poziția României de condamnare fermă a acțiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a  Rusiei împotriva Ucrainei și a detaliat sprijinul multisectorial acordat statului vecin și cetățenilor ucraineni refugiați în România.

Sursa: Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota cu delegația Parlamentului Georgiei