Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut miercuri, 27 aprilie 2022, o întrevedere cu ministrul adjunct al comerțului din Republica Turcia, Sezai Uҫarmak.

Întâlnirea a avut loc la scurt timp după cea de-a 27-a sesiune a Comisiei Mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnică România-Turcia, desfășurată la Istanbul, în perioada 30 martie – 1 aprilie 2022. Agenda discuţiilor a vizat oportunitățile de consolidare și diversificare a relațiilor economice bilaterale, inclusiv în contextul provocărilor generate de situația de securitate din Ucraina și al perturbărilor din lanțurile de distribuție.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a evocat caracterul solid al Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Turcia şi a reconfirmat interesul pentru consolidarea dialogului politic bilateral. A reiterat atenţia deosebită acordată de partea română creșterii volumului schimburilor comerciale bilaterale și a exprimat încrederea în perspectiva atingerii țintelor economice anunţate cu prilejul reuniunii Comisiei Mixte.

Totodată, oficialul român a subliniat importanța unui dialog susținut între UE și Turcia pe domenii concrete de cooperare, în linie cu obiectivele definite prin agenda pozitivă agreată de liderii europeni.

La rândul său, ministrul adjunct al comerțului, Sezai Uҫarmak, a transmis deplina deschidere și disponibilitate pentru aprofundarea cooperării economice bilaterale, cu accent pe sectorul agricol și agroalimentar, și pentru creșterea echilibrată a schimburilor comerciale.

Convorbirile au prilejuit, de asemenea, un schimb de vederi cu privire la problematica migrației. Cei doi oficiali au agreat necesitatea aprofundării dialogului și cooperării în cadrul organizațiilor internaționale. Oficialul turc a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de România în procesul de repatriere a cetățenilor turci din Ucraina și a membrilor de familie ai acestora.

 

 

Sursa: Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu ministrul adjunct al comerțului din Republica Turcia, Sezai Uҫarmak