Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 27 mai 2022, o întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în marja participării la reuniunea Trilaterală pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, găzduită la Istanbul de către ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu.

În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat consistenţa şi dinamica deosebite ale relației bilaterale româno-polone, fundamentată pe Parteneriatul Strategic instituit în 2009. A evocat, totodată rezultatele consistente ale celei de-a treia Ședințe Comune de Guvern dintre România și Polonia care s-au desfășurat la Varșovia, la 3 martie 2022. De asemenea, a accentuat cooperarea foarte bună în plan regional și în cadrul NATO, plecând de la interesele și pozițiile similare pe care cele două state le împărtășesc.

Astfel, întrevederea a reprezentat un foarte bun prilej pentru a reconfirma angajamentul comun privind necesitatea consolidării, de o manieră susținută și coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod unitar și echilibrat, fiind agreată coordonarea apropiată în pregătirea Summitului aliat de la Madrid.

Totodată, ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a Ucrainei, alături de Republica Moldova și Georgia, pledând pentru emiterea Opiniilor Comisiei Europene privind acordarea statutului de aderare la UE pentru toate cele trei state asociate cât mai curând, aceste Opinii reprezentând foi de parcurs absolut necesare pentru procesul de reformă privind aderarea.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat în detaliu situația de securitate din Ucraina, perspectivele reluării negocierilor de pace, care trebuie să conducă la un rezultat conform dreptului internațional și intereselor securității euroatlantic, dar și sprijinul necesar în continuare pentru Ucraina, precum și perspectivele finalizării procesului de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, pe care România și Polonia îl susțin ferm.

 

Sursa: Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în marja reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia de la Istanbul