Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 11 mai 2022, în marja Conferinței ministeriale a Coaliției anti-ISIS/Daesh (Marrakesh, Regatul Maroc), o întâlnire bilaterală cu Prințul Faisal bin Farhan al-Saud, ministrul afacerilor externe al Regatului Arabiei Saudite.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat dorința părții române, împărtășită pe deplin de omologul saudit, de a da și mai multă consistență și dinamism relațiilor bilaterale foarte bune și a evidențiat interesul părții române pentru intensificarea contactelor politice de nivel, respectiv sectoriale. Ministrul saudit de externe a adresat, în acest context, omologului român invitația de a efectua o vizită oficială la Riad, în cursul acestui an, propunerea fiind acceptată cu plăcere de ministrul Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că organizarea unui Forum de Afaceri, în marja viitoarei sale vizite la Riad, va avea potențialul de a facilita contactele între companii românești și autoritățile și companiile saudite, precum și prezentarea oportunităților de investiții în România, în diverse domenii de interes pentru ambele părți. Ministrul Aurescu a prezentat domeniile în care ar putea fi dezvoltate proiecte economice și de investiții bilaterale, respectiv alte proiecte bilaterale de cooperare – agricultură, energie, inclusiv regenerabilă, turism, IT, securitate energetică și altele. A menționat totodată potențialul intensificării cooperării bilaterale în domeniul combaterii traficului de droguri și a terorismului, ministrul saudit exprimând interesul țării sale pentru concretizarea acestor propuneri. 

Cei doi miniștri au fost de acord că stabilirea unei legături aeriene directe între cele două capitale ar fi benefică pentru stimularea relațiilor de afaceri și a contactelor interumane. 

Dialogul celor doi șefi ai diplomațiilor a prilejuit și un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate din Ucraina și Orientul Mijlociu. 

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia și a prezentat evaluarea părții române asupra situației din Ucraina și sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, atât în ce privește susținerea refugiaților ucraineni care au intrat în România (aproape 940.000 până în prezent), cât și sprijinul pentru economia Ucrainei, inclusiv pentru exportul cerealelor ucrainene, necesar evitării unei crize alimentare în diverse părți ale lumii. În acest context, ministrul saudit de externe a apreciat efortul României și a mulțumit pentru sprijinul acordat de țara noastră pentru activitatea Ambasadei Arabiei Saudite la Kiev, care a fost relocată la București după declanșarea războiului.

Ministrul Aurescu a salutat poziția principială asumată de Arabia Saudită în cadrul Adunării Generale a ONU, în favoarea rezoluțiilor recente de condamnare a războiului din Ucraina. De asemenea, a subliniat că impactul agresiunii militare ruse este resimțit la nivel global, cu efecte deja vizibile în ceea ce privește securitatea alimentară și securitatea energetică. Ministrul de externe saudit a prezentat în acest context evaluarea țării sale asupra impactului conflictului armat declanșat de Rusia în ce privește alimentarea cu resurse alternative de petrol.

Cei doi miniștri au discutat despre perspectivele soluționării conflictului din Yemen, ambii demnitari exprimând speranța că noul Consiliu de Conducere Prezidențial de la Sanaa va iniția și conduce cu succes negocierile cu rebelii Houthi, pentru a identifica și avansa o soluție politică cuprinzătoare și adecvată, care să pună capăt conflictului yemenit. În context, șeful diplomației române a reiterat condamnarea tuturor atacurilor efectuate de rebelii Houthi asupra teritoriului saudit, poziție apreciată de omologul său. De asemenea, miniștrii român și saudit au discutat despre perspectivele relațiilor cu Iranul în contextul celei mai recente runde de consultări saudito-iraniene și ale reluării Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune privind dosarul nuclear iranian.

Cei doi interlocutori au salutat, totodată, dinamizarea dialogului UE – Consiliul de Cooperare al Golfului, în cadrul căruia România joacă un rol activ.

Cei doi miniștri au discutat pe scurt și despre proiectele de referință inițiate de Arabia Saudită, precum Viziunea Strategică 2030, lansată în 2016 și menită să faciliteze reducerea dependenței de petrol și diversificarea economiei, precum și pentru Inițiativa verde privind Orientul Mijlociu („Green Middle East Initiative”), care, prin dimensiunea regională și abordarea cooperativă, are potențialul de a oferi un nou punct de reper pe drumul spre o pace durabilă în Orientul Mijlociu. În context, a evidențiat potențialul semnificativ de creștere a cooperării bilaterale prin implicarea părții române în proiecte aferente implementării Inițiativei verzi privind Orientul Mijlociu.

Totodată, ministrul saudit de externe a prezentat candidatura saudită pentru găzduirea Expoziției Internaționale World Expo 2030. 

Sursa: Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Regatului Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan al-Saud