Captură video:  https://www.mae.ro/node/58462

 

Realizator: Sunt zile tensionate în Ucraina. Rușii au început o ofensivă în toată regula în regiunea Donbas și atacurile sunt violente. Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, a discutat situația cu Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Vorbim acum despre asta, dar și despre ce se întâmplă în Ucraina, cu domnul ministru. Bună seara, vă mulțumesc mult pentru prezență.

Bogdan Aurescu: Bună seara. Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră.

Realizator: Domnule ministru, mai întâi de toate, despre informația din această după-amiază, o decizie în privința redeschiderii Ambasadei României în Ucraina, la Kiev. Când ar putea să aibă loc, în perioada următoare, avem și o dată?

Bogdan Aurescu: Este o decizie pe care am luat-o la finalul săptămânii trecute, astăzi am anunțat-o public. Așa cum am precizat în comunicarea publică pe care am făcut-o, deschiderea propriu-zisă a ambasadei, adică reluarea efectivă a activității la Kiev, se va realiza în momentul în care toate pregătirile tehnice și de securitate necesare vor fi finalizate, pentru că trebuie spus că, pe de o parte, clădirea ambasadei a rămas în Kiev și trebuie să verificăm care sunt condițiile de securitate în care se află clădirea; de asemenea, există o serie de echipamente de comunicații care trebuie să fie transportate și reinstalate în cadrul ambasadei. În sfârșit, avem în vedere, în mod evident, și condițiile de securitate de pe teren, care se pot schimba, după cum putem vedea, de la o oră la alta sau de la o zi la alta. Prin urmare, în perioada următoare, în momentul în care aceste pregătiri vor fi realizate, activitatea ambasadei va fi reluată. Trebuie spus că personalul ambasadei nu a încetat niciun moment să se ocupe de situația din Ucraina și de relația cu autoritățile ucrainene, pentru că în momentul în care personalul ambasadei de la Kiev a revenit în țară, printr-o operațiune realizată cu succes împreună cu alte instituții românești de specialitate, personalul acestei ambasade a fost integrat în Task Force-ul pe care l-am creat încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina și a ținut legătura, din București, cu autoritățile ucrainene, cu celelalte contacte, cu comunitatea românească, alături de personalul Consulatului General al României de la Cernăuți și, respectiv, al Consulatului de la Solotvino, care și-au continuat activitatea în teren, în Ucraina.

Realizator: Acum, întorcându-mă la ce am prezentat inițial, o discuție pe care ați avut-o cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken. Care ar fi concluziile și deciziile în urma acestei discuții?

Bogdan Aurescu: A fost o discuție foarte substanțială și îndelungată, aș spune. Noi avem în mod frecvent aceste consultări și contactele cu secretarul de stat Blinken sunt relativ frecvente. Ultima oară, am discutat la începutul lunii aprilie, în cadrul reuniunii ministeriale  NATO, care s-a desfășurat la Bruxelles. Acum, însă, având în vedere contextul acestei noi faze a operațiunii militare ruse din Ucraina, această nouă agresiune în partea de est a Ucrainei, am schimbat evaluări cu privire la situația de securitate și posibilitățile de dezvoltare, de evoluție ale acesteia. Am discutat despre modalitățile în care putem să creștem sprijinul acordat Ucrainei, am prezentat sprijinul pe care România îl acordă în mod special pe plan umanitar, pentru refugiați, iar aprecierea secretarului de stat Blinken a fost că efortul României este unul remarcabil, în contextul în care aproape 780.000 de refugiați au intrat pe teritoriul României, la care se adaugă activitatea hub-ului umanitar de la Suceava. 

Am discutat și despre pregătirile pentru Summitul NATO din luna iunie, de la Madrid, care va fi precedat de un Summit B9, organizat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, tot în luna iunie, înainte de acest Summit de la Madrid. Am discutat despre implementarea deciziilor Reuniunii la Nivel Inalt din martie – mă refer aici, în principal, la crearea Grupului de Luptă de pe teritoriul României, cât mai curând posibil, la procesul de pregătire a deciziilor pentru Summit – pentru că avem în vedere, la Summitul de la Madrid, luarea unor decizii de consolidare pe termen lung a posturii pe descurajare și apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră. Și am discutat și despre Republica Moldova, pentru că secretarul de stat american, chiar în cursul zilei de ieri, îl întâlnea pe omologul meu de la Chișinău, pe domnul Popescu, cu care a deschis Dialogul Strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite. Secretarul de stat Blinken m-a felicitat pentru rezultatele Conferinței de la Berlin, de la începutul lunii aprilie, pe care am co-prezidat-o împreună cu miniștrii de externe german și francez și care a adus rezultate foarte bune pentru Republica Moldova: aproape 660 de milioane de euro în asistență directă pentru Republica Moldova, care, după cum știm, se confruntă cu un val foarte mare de refugiați, cu consecințe economice, cu o potențială nouă criză sau dificultăți în ce privește securitatea energetică și alte efecte conexe ale acestei crize.

Am discutat, evident, și despre relația bilaterală și despre Parteneriatul Strategic, pentru că în acest an se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic româno-american, și am discutat despre agenda de contacte bilaterale din acest an, pe mai departe.

Reporter: Și legat de ce se întâmplă în acest moment în Ucraina, domnule ministru: ofensivă violentă în regiunea Donbas. Există îngrijorări de extindere a unei ofensive, care să ajungă, desigur, și la granițele Ucrainei?

Bogdan Aurescu: Deocamdată suntem la începutul acestei noi acțiuni militare a Federației Ruse. Este greu de anticipat în acest moment care vor fi evoluțiile de securitate. Evident, am discutat diversele variante de evoluție, dar este prematur în acest moment să ne pronunțăm cu privire la ce se va întâmpla în zilele următoare, sau ce va urmă după ce, să spunem, aceste elemente de context de securitate se vor contura.

Realizator: Mulțumesc foarte mult! Domnul Bogdan Aurescu, în direct la „Ştirile zilei”.

Sursa: Intervenţia telefonică a ministrului de externe Bogdan Aurescu la DIGI 24