Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma consultărilor cu mediul asociativ românesc din străinătate și a finalizării procedurilor interne relevante, a fost stabilit și aprobat de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu Calendarul anual pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile) pentru anul 2022. Acest calendar a fost elaborat pe baza noii metodologii cu acest obiect aprobată în anul 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, prin care se introduce ca element central al metodologiei consultarea comunităților românești pentru stabilirea orașelor și a perioadelor de organizare a consulatelor itinerante (mobile).

După publicarea, pe 24 decembrie 2021, a anunțului privind demararea procesului de organizare a consulatelor itinerante (mobile) pentru anul 2022 (https://www.mae.ro/node/57498), au fost primite în mod direct, prin email, telefon sau prin intermediul rețelelor sociale, sugestii și propuneri din partea reprezentanților comunității românești, asociațiilor și organizațiilor românești din străinătate, pentru organizarea de consulate itinerante (mobile) de către misiunile diplomatice/oficiile consulare (MD/OC) în circumscripțiile cărora își au reședința sau domiciliul solicitanții de servicii consulare.

Astfel, MAE informează că, în baza procesului de consultare publică derulat până la jumătatea lunii ianuarie 2022, un număr de 40 de misiuni diplomatice și oficii consulare au propus organizarea a 148 de consulate itinerante în 26 de state în acest an, față de 64 de consulate itinerante organizate în 2021. Totodată, MAE precizează că, de la începutul acestui an, din calendarul propus, au fost deja organizate cinci consulate itinerante (mobile) în: Republica Italiană, Republica Malta, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Australia și Statele Unite ale Americii.

Prin extinderea practicii de organizare a consulatelor itinerante (mobile), MAE urmărește să răspundă într-un mod cât mai eficient nevoilor cetățenilor români din străinătate, din comunități aflate la mare distanță față de sediile MD/OC. Astfel, MAE urmărește asigurarea accesului pentru cetățenii români la asistență și servicii consulare de calitate, furnizate în condiții similare cu cele din spațiile de lucru obișnuite ale misiunilor.
 

Informații suplimentare:

Consulatul itinerant (mobil) este o activitate cu caracter ocazional care presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanță față de MD/OC permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunității respective. Echipele consulare mobile sunt formate din consuli și funcționari consulari ai MD/OC, care organizează această activitate și sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluării și procesării serviciilor consulare în regim offline. Cu ocazia acestor consulate itinerante (mobile), se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere de acte din România etc.

Elementul de noutate introdus de MAE prin noua procedură de organizare a consulatelor itinerante (mobile), aprobată în anul 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, vizează consultarea comunităților românești astfel încât, la stabilirea orașelor și a perioadelor de organizare a consulatelor itinerante, se au în vedere sugestiile și solicitările comunităților românești, exprimate în mod direct.

În cursul anului 2021, MAE a organizat 64 de consulate itinerante (mobile), în cadrul cărora au fost procesate peste 15.000 de servicii consulare, fiind astfel efectuate de șapte ori mai multe servicii consulare decât în cele 21 de consulate itinerante (mobile) organizate pe parcursul anului 2020.

Sursa: Finalizarea Calendarului anual pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile), pentru anul 2022, în urma încheierii perioadei de consultare publică