Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 3 martie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid.

Demnitarul israelian a mulțumit în mod deosebit pentru sprijinul acordat de autoritățile române pentru repatrierea cetățenilor israelieni aflați în Ucraina și a exprimat apreciere față de gestionarea operativă a situației de la frontiera României cu acest stat, având în vedere fluxul mare de cetățeni ucraineni și  ai unor alte state care au intrat în România în ultimele zile. Până în prezent autoritățile române au facilitat tranzitul a peste 7.500 de cetățeni israelieni din Ucraina prin România. Ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul său că România va continua să acționeze solidar cu toți partenerii săi, Israelul putând să conteze pe sprijinul oferit de autoritățile române cetățenilor israelieni. De asemenea, cei doi oficiali au convenit continuarea coordonării strânse între autoritățile române și cele israeliene în vederea asigurării tranzitului în siguranță al cetățenilor israelieni pe teritoriul României.

Cei doi oficiali au mai discutat și despre cele mai recente evoluții de securitate în regiune în contextul conflictului armat din Ucraina, șeful diplomației israeliene fiind interesat de evaluarea părții române, ca stat aflat în proximitatea imediată a conflictului. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat analiza sa cu privire la actuala criză, șeful diplomației române reiterând în cei mai fermi termeni condamnarea agresiunii militare ilegale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, a reiterat întreg sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.

În planul relațiilor bilaterale, cei doi miniștri au salutat excelenta cooperare politico-diplomatică și sectorială româno-israeliană, subliniind necesitatea menținerii unei frecvențe regulate a contactelor de nivel. În acest context, cei doi oficiali au convenit intensificarea, în următoarea perioadă, a eforturilor pentru organizarea, în cursul anului 2022, a celei de-a treia Ședințe Comune de guvern România-Israel (G2G). În pregătirea acesteia, au stabilit realizarea unei vizite bilaterale în perioada următoare, în România sau Israel, precum și organizarea unei noi sesiuni a Grupului de lucru în domeniul economic, aflat sub coordonarea celor două ministere de externe.

 

 

Sursa: Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid