Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 22 februarie 2022, o convorbire telefonică cu omologul britanic, Liz Truss. Cei doi miniștri au avut un schimb de opinii consistent cu privire la situația de securitate regională. Totodată, șefii diplomațiilor română și britanică au discutat despre modalitățile concrete de consolidare și diversificare a relației foarte bune de Parteneriat Strategic dintre cele două țări, având în vedere realitățile post-Brexit, evoluțiile internaționale actuale și obiectivele ambelor părți.

În ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre, cei doi miniștri au reiterat condamnarea fermă a recunoașterii de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Totodată, au subliniat încălcarea flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale acestei țări de către Federația Rusă, alături de obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat omologului britanic poziția României, potrivit căreia comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și coordonat acțiunile Federației Ruse, ca răspuns față de ultimele evoluții, dar și ca modalitate de a descuraja acțiuni viitoare de destabilizare a situației din regiune. De asemenea, cei doi interlocutori au fost de acord asupra importanței susținerii puternice a Ucrainei de către comunitatea internațională, inclusiv prin măsuri pentru creșterea rezilienței acestui stat.

Totodată, șeful diplomației române s-a referit la necesitatea consolidării în continuare, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră. În acest sens, cei doi miniștri au discutat despre crearea grupului de luptă NATO din România. Astfel, cei doi șefi ai diplomațiilor au agreat continuarea contactelor bilaterale strânse și a cooperării la nivel aliat în vederea adaptării răspunsului NATO și al statelor aliate la actualele evoluții de securitate, inclusiv prin crearea grupului de luptă în România. Secretarul de stat britanic Liz Truss a apreciat poziționarea fermă a României față de evoluțiile actuale din vecinătatea sa și a fost de acord cu necesitatea consolidării angajamentului colectiv pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic al NATO.

În plan bilateral, șeful diplomației române a reliefat dorința țării noastre de a imprima Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit un nivel de ambiție superior, în baza unei structurări mai bune a colaborării și a unei coordonări politice regulate, având în vedere evoluțiile recente în plan bilateral, european și global.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, rolul substanțial al comunității române din Regatul Unit în dezvoltarea și consolidarea relațiilor româno-britanice, precum și contribuția acestei comunități la dezvoltarea socio-economică a țării de reședință, de-a lungul timpului. În acest context, a punctat importanța acordată de autoritățile române respectării drepturilor cetățenilor români din Regatul Unit, inclusiv în conformitate cu Acordul de Retragere din UE. 

 

Sursa: Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord