Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut miercuri, 4 mai 2022, o rundă de consultări cu secretarul de stat pentru Uniunea Europeană din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare al Regatului Spaniei, Pascual Ignacio Navarro Ríos.

Agenda discuțiilor a vizat atât oportunitățile de consolidare a relațiilor româno-spaniole pe palier politic, economic, sectorial și în ceea ce privește comunitatea românească din Regatul Spaniei, cât și subiectele de actualitate și interes comun înscrise pe agenda europeană și regională, inclusiv în contextul provocărilor generate de situația de securitate din Ucraina.

Discuțiile au evidențiat convergența de opinii în ceea ce privește importanța consolidării relațiilor de Parteneriat Strategic dintre România și Regatul Spaniei, precum şi a aprofundării cooperării economice, cu accent pe investițiile în tranziția verde și digitală, pe infrastructură, cercetare și inovare. Ambele părți au apreciat tendința pozitivă înregistrată de schimburile comerciale bilaterale, în contextul oportunităților oferite de economia românească, înregistrându-se un nivel record de 4,6 miliarde euro în anul 2021.

Cei doi demnitari au apreciat contribuția și rolul comunității românești din Spania, un adevărat liant al relației bilaterale. În context, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat solicitarea constantă a comunității românești din Regatul Spaniei legată de dubla cetățenie, în scopul identificării unei soluții, ținând cont de considerentele legale și constituționale pe care le are partea spaniolă.

Convorbirile au prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la subiectele de actualitate de pe agenda europeană și regională, inclusiv din perspectiva exercitării de către Regatul Spaniei a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. Discuțiile au evidențiat și importanța menținerii cooperării la nivel european pe teme multiple, precum politica de extindere a Uniunii, Conferința pentru Viitorul Europei, Vecinătatea Estică și Sudică, gestionarea migrației, politica energetică, schimbările climatice, relațiile UE-MERCOSUR. Secretarul de stat român a reiterat așteptarea legitimă a României de aderare la spațiul Schengen cât mai curând posibil și a apreciat sprijinul constant al Spaniei, reconfirmat şi cu prilejul consultărilor curente.

Cei doi oficiali au agreat necesitatea aprofundării dialogului și cooperării la nivel european, subliniind importanța unei Europe unite în fața agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

 

Sursa: Consultările secretarului de stat Daniela Gîtman cu secretarul de stat pentru Uniunea Europeană din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare al Regatului Spaniei, Pascual Ignacio Navarro Ríos