Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut marți, 1 noiembrie 2022, o rundă de consultări politice cu secretarul permanent al Ministerului Afacerilor Externe din Republica Cipru, Kornelios Korneliou.

Runda de consultări face parte din dialogul politic regulat dintre ministerele afacerilor externe din România şi Republica Cipru și a avut drept scop realizarea unui schimb aprofundat de opinii asupra subiectelor de actualitate înscrise pe agenda bilaterală, regională și europeană.

Ambele părți au exprimat satisfacția pentru nivelul foarte bun al relațiilor tradiționale de prietenie româno-cipriote și al dialogului diplomatic, pe fondul aniversării a 62 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, la 13 noiembrie 2022. Cei doi oficiali au realizat o trecere în revistă a stadiului actual al cooperării bilaterale și au relevat interesul pentru diversificarea acesteia, în special pe linie economică, culturală, de educație, cercetare și dezvoltare, precum și pe dimensiunea raporturilor interumane.

Astfel, în cursul anului viitor, cele două părți își vor intensifica eforturile vizând o mai bună valorificare a oportunităților de investiții reciproce, generate de dubla tranziție energetică și digitală, inclusiv a prezenței celor peste 6400 de societăți comerciale cu capital cipriot din România, care plasează Republica Cipru pe locul patru în topul investitorilor străini din țara noastră. De asemenea, părțile au convenit intensificarea colaborării în cadrul rețelelor universitare naționale și regionale, a schimburilor de studenți și a acțiunilor de promovare în comun a turismului.

Runda de consultări a prilejuit, totodată, discuții aprofundate cu privire la temele de actualitate ale agendei europene, cu accent pe situația regională de securitate, procesul de extindere a Uniunii Europene, problematica migrației, libera circulație și extinderea spațiului Schengen, securitatea energetică și dosarul cipriot.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat valoarea strategică a procesului de extindere pentru stabilitatea și securitatea continentului european, importanța menținerii unităţii şi solidarităţii la nivel european în privința raportării la războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum și necesitatea continuării sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova de către UE, statele membre și partenerii like-minded. Totodată, a prezentat măsurile adoptate de România pentru protecția granițelor externe ale UE și a subliniat solidaritatea cu statele europene cele mai afectate de migrația ilegală.

Secretarul permanent Kornelios Korneliou a exprimat apreciere pentru poziția constantă a României de susținere a identificării unei soluții cuprinzătoare și durabile în dosarul cipriot, în conformitate cu normele și principiile de drept internațional și în spiritul solidarității internaționale. Oficialul cipriot a apreciat, de asemenea, sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de România de la începutul crizei, subliniind evaluările similare ale Republicii Cipru cu privire la războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

 

Sursa: Consultările politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu secretarul permanent al MAE cipriot, Kornelios Korneliou