Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 4 aprilie 2022, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, cu ocazia vizitei pe care aceasta o efectuează la București, la invitația șefului diplomației române.

În prima parte a zilei de 4 aprilie, cei doi miniștri au participat la o conferință organizată de New Strategy Center, cu tema „Facing the Russian Aggression in Ukraine. How Can We Build a More Resilient NATO Eastern Flank, from the Baltic to the Black Sea?”.

Totodată, în marja vizitei, șefii diplomațiilor română și estonă au inaugurat o Expoziție dedicată parcursului de 100 de ani de relații bilaterale, care întregește seria de evenimente organizate, atât în România, cât și în Estonia, în 2021, când s-a celebrat centenarul relațiilor bilaterale și 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice.

În cadrul consultărilor politice, cei doi șefi ai diplomațiilor au convenit măsuri pentru dezvoltarea cooperării politice, economice și sectoriale, cu accent pe domeniile apărare, digitalizare și securitate cibernetică. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut un schimb consistent de vederi cu omologul eston cu privire la situația gravă de securitate din Ucraina, cu accent asupra situației refugiaților și măsurilor de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO. În context, cei doi oficiali au abordat și situația din Republicii Moldova, care se confruntă cu provocări majore din punct de vedere umanitar și economic, generate de valul masiv de refugiați. Cu acest prilej, ministrul român de externe a evocat Conferința ministerială de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care o va co-prezida la 5 aprilie 2022, la Berlin, alături de omologii german și francez.

Alte subiecte aflate pe agenda consultărilor au vizat teme cu relevanță pe agenda europeană, precum extinderea și securitatea energetică, dar și întărirea cooperării în formatele regionale importante la care participă cele două țări, respectiv Inițiativa celor Trei Mări și București 9.

Șeful diplomației estone este însoțit la București de o delegație de oameni de afaceri, care vor participa la Forumul de Afaceri organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, la 5 aprilie 2022. 

La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Eva-Maria Liimets au susținut declarații comune de presă, disponibile în format video aici: https://www.mae.ro/node/58301.

Transmitem, mai jos, transcrierea declarațiilor de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu:

Îmi face o deosebită plăcere să o întâmpin astăzi la București pe doamna Eva-Maria Liimets, ministrul afacerilor externe al Estoniei. Dragă Eva-Maria, bine ai venit din nou la sediul Ministerului Afacerilor Externe și în România. Salut, de asemenea, prezența în România, cu această ocazie, a unei importante delegații de oameni de afaceri din Estonia, care vor participa mâine la un forum de afaceri foarte important, un eveniment la care am lucrat de ceva vreme și mă bucur foarte mult că el are loc.

În această dimineață am avut, de asemenea, plăcerea de a participa împreună cu doamna ministru la un eveniment  academic, la o conferință organizată de New Strategy Center, unde tema principală de discuție a fost cum să facem ca Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice să fie mai rezilient. Un subiect extrem de relevant în contextul de securitate actual care necesită, într-adevăr, o consolidare omogenă, unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, a întregului Flanc Estic.

De asemenea, am  inaugurat împreună, în urmă cu câteva momente, o expoziție dedicată parcursului de 100 de ani al relațiilor diplomatice dintre România și Estonia, pentru că anul trecut am celebrat centenarul relațiilor noastre diplomatice, dar și 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.

Consultările de astăzi au fost foarte consistente, atât în ceea ce privește intensificarea cooperării noastre bilaterale, cât și în ceea ce privește coordonarea pozițiilor noastre în contextul de securitate actual marcat de agresiunea ilegală a Federației Ruse în Ucraina.

În ceea ce privește cooperarea noastră economică, am discutat împreună modalitățile de stimulare a comerțului bilateral, care deja are o creștere de aproape 47% față de anul  precedent. Am agreat împreună cu doamna ministru că trebuie să continuăm să sprijinim eforturile comunităților noastre de afaceri în acest sens – și menționam mai devreme Forumul Economic bilateral care va fi organizat. Sunt convins că vor fi identificate noi nișe de cooperare pentru oamenii noștri de afaceri.

De asemenea, am discutat și despre alte domenii de cooperare sectorială, cu accent pe digitalizare. De altfel, săptămâna trecută a avut loc o primă reuniune a Grupului de Lucru bilateral pe domeniul digitalizării. Decizia de înființare a acestui grup a fost luată cu ocazia vizitei pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a făcut o anul trecut la Tallinn. Grupul de lucru are ca obiect valorificarea experienței Estoniei în domeniul e-guvernării, în contextul eforturilor țării noastre de implementare a soluțiilor digitale. De altfel, am discutat astăzi și despre contribuția importantă a Centrului de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică de la Tallinn, la a cărui activitate participă și experți din România.

În mod evident, subiectul major al discuțiilor noastre s-a referit la situația gravă de securitate din Ucraina, care afectează nu doar regiunea, ci întregul spațiu european și euroatlantic. Am subliniat imperativul încetării imediate a acțiunilor militare ruse din Ucraina, al retragerii trupelor rusești de pe teritoriul acestei țări și am condamnat din nou, încă o dată, ferm și apăsat, atacurile Rusiei împotriva civililor.

Am condamnat ferm, încă o dată, împreună, crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina. Este clar, este fără niciun fel de urmă de îndoială, că răspunderea pentru aceste crime aparține Rusiei, pentru că ele au fost comise într-o zonă a Ucrainei în momentul în care această zonă era ocupată de către forțele armate ruse. Și este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați și să fie aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor. Este motivul pentru care atât România, cât și Estonia și alte state ale comunității internaționale au cerut, încă de pe 2 martie, Procurorului Curții Penale Internaționale, să demareze o investigație cu privire la posibilele crime de război, crime împotriva umanității, crime de genocid comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în acest context al conflictului declanșat în mod abuziv, în mod ilegal, de Federația Rusă pe 24 februarie. În acest context, considerăm că este extrem de important ca Procurorul Curții Penale Internaționale și experții care fac parte din biroul Procurorului să se deplaseze imediat în Ucraina și să înceapă investigația în zonele de la Bucea, respectiv în alte orașe care sunt deja sub controlul autorităților ucrainene, pentru a culege elemente de probă în așa fel încât dosarele care vor fi instrumentate să fie extrem de solide. Deci este extrem de important ca Curtea Penală Internațională să acționeze imediat în acest caz.

De asemenea, am discutat modalități prin care să continuăm să ne coordonăm, împreună, dar și cu alți aliați și parteneri, pentru a continua presiunea asupra Federației Ruse, pentru a continua izolarea Federației Ruse pe plan internațional. România a susținut – și continuă să susțină – un răspuns cât mai ferm al comunității internaționale, inclusiv prin adoptarea de noi pachete de sancțiuni din partea Uniunii Europene, sancțiuni care să fie robuste, care să fie solid fundamentate juridic, de natură să descurajeze escaladarea în continuare a conflictului de către Rusia. Ne aflăm într-un proces de discuții la nivelul Uniunii Europene pentru adoptarea unui pachet suplimentar de astfel de sancțiuni.

De asemenea, am discutat destul de amănunțit despre eforturile pe care România le-a făcut și le face în continuare pentru a gestiona situația refugiaților din Ucraina care au intrat în România, pentru a sprijini refugiații care intră în România și care doresc să rămână în România.

Am discutat în mod consistent și despre măsurile pe care împreună dorim să le luăm la nivelul Alianței Nord-Atlantice în ceea ce privește consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Mai ales în actualul context de securitate, acest aspect se impune cu necesitate.

Am discutat despre măsurile luate la Summitul recent, din 24 martie, de la Bruxelles, și, de asemenea, am discutat despre pregătirea deciziilor care vor fi luate la Summitul de la Madrid din luna iunie.

Este extrem de important să construim pe deciziile care au fost luate la Summitul recent de la Bruxelles al Alianței Nord-Atlantice. Mă refer aici mai ales la crearea Grupurilor de Luptă în sudul Flancului Estic, inclusiv în România, mă refer aici la procesul de accelerare a transformării NATO în vederea consolidării posturii de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic, pe termen lung. De asemenea, va fi extrem de important, și România și Estonia vor discuta împreună, se vor coordona cu privire la procesul de adoptare a Noului Concept Strategic al NATO.

Am discutat și despre situația din Republica Moldova, care se confruntă cu o criză umanitară și economică destul de importantă, generată de valul masiv de refugiați și care, cumulată cu dificultățile deja existente în materie de securitate energetică, pune o presiune considerabilă asupra situației bugetare și a capacităților administrative. În acest context, este cu atât mai importantă Conferința Internațională de sprijin pentru Republica – Moldova Support Conference – pe care, împreună cu Germania și Franța, România o co-organizează mâine, 5 aprilie, la Berlin, conferință pe care o voi co-prezida alături de omologii mei german și francez. Conferința vizează atât mobilizarea de asistență imediată, cât și lansarea unei platforme de sprijin pentru Republica Moldova – Moldova Support Platform – este un proiect de importanță specială, care se adaugă demersurilor noastre constante în plan bilateral și european pentru articularea unui sprijin cât mai solid pentru Republica Moldova.

Am vorbit astăzi și despre importanța securității energetice la nivel european și pentru țările noastre, inclusiv în contextul implementării de măsuri necesare pentru eliminarea dependențelor de  Federația Rusă. Am reiterat, de asemenea, că este importantă continuarea demersurilor pentru securizarea, din punct de vedere energetic, a Ucrainei și a Republicii Moldova, care trebuie să beneficieze de sprijinul nostru.

De asemenea, suntem pe aceeași poziție în ceea ce privește susținerea procesului de extindere a Uniunii Europene atât în ceea ce privește începerea concretă a negocierilor de aderare pentru Albania și Republica Macedonia de Nord, dar și în ceea ce privește sprijinul pentru candidaturile de aderare prezentate de Ucraina, de Republica Moldova și de Georgia, ca expresie a voinței lor legitime de a face parte din familia europeană, din care fac parte. Este extrem de important, în acest context, să acordăm acestor state sprijin concret, asistență politică, financiară, dar și tehnică, prin transfer de expertiză pentru integrarea acestor state, cât mai curând, în Uniunea Europeană.

I-am mulțumit doamnei ministru și pentru sprijinul Estoniei în ceea ce privește obiectivele României de aderare la OCDE și, respectiv, de a face parte din spațiul Schengen.

Am discutat și despre alte formate bilaterale importante unde România și Estonia cooperează foarte strâns. Mă refer aici la formatul București 9 – chiar săptămâna trecută am participat la Reuniunea Ministerială de externe a acestui format, iar în curând, înainte de Summitul NATO de la Madrid, Bucureștiul va fi gazda următorului Summit pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu omologul polonez, îl vor găzdui. Am discutat și despre Inițiativa celor Trei Mări și despre multe alte subiecte de interes comun.

Vom mai continua discuțiile noastre în cursul acestei zile, dar doresc să mă opresc aici și să-i mulțumesc doamnei ministru pentru vizita pe care o întreprinde la București, dar și pentru discuțiile extrem de substanțiale și de deschise pe care le-am avut.

Sursa: Consultările politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul eston al afacerilor externe Eva-Maria Liimets